Dieven zijn dol op auto’s met sleutelloze beveiliging

Auto’s die je zonder een sleutel, maar met een knop of je smartphone activeert, worden steeds populairder voor dieven, omdat ze relatief gemakkelijk te stelen zijn.

Politiebureau’s verspreid door het Verenigd Koninkrijk lieten vandaag weten dat autodieven hun zinnen steeds vaker zetten op auto’s die geen sleutel meer nodig hebben. Zoals we vandaag nog lazen wil ook Apple in de toekomst de iPhone gaan gebruiken hiervoor. Bij meer dan een kwart van alle autodiefstallen zou het gaan om dit soort auto’s.

Hackende bendes
Afgelopen jaar werden er volgens het rapport 6.283 van deze auto’s gestolen (in de UK), zonder dat de dief in kwestie een sleutel in bezit had. Zeventien auto’s per dag dus. Het zou het werk zijn van bepaalde bendes, die hebben geïnvesteerd in apparaten om de elektronische beveiliging van de auto’s te omzeilen.

Er zijn ook gevallen bekend waarbij de criminelen de auto openbreken, om toegang te krijgen tot de OBD-port. Zodra ze hier in kunnen, kunnen ze alle informatie van de auto downloaden en op een andere elektronische sleutel zetten, die de auto vervolgens gewoon accepteert.

Advies
Het advies van de politie is dan ook om, naast de elektronische beveiliging, extra anti-diefstal maatregelen te nemen. Hierbij geven ze een stuurslot als tip, evenals een speciaal slot dat de OBD-poort beschermt. Ook moeten er wetten ingevoerd worden die de verkoop van de elektronische hulpmiddelen om deze auto’s te kraken aan banden leggen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën