Dit is de eerste boot ter wereld die niet kan omslaan - Apparata

Dit is de eerste boot ter wereld die niet kan omslaan

Hoge golven of niet, deze zelf-stabiliserende boot blijft altijd overeind.

De Velodyne Martini 1.5 is voorlopig nog een prototype van een nieuwe soort boot. Dankzij de actieve demping voel je als je over hoge golven raast niets als je aan boord zit. Leuk voor tochtjes op zee, maar vooral erg handig voor reddingswerkers die op hoge snelheid iemand op moeten sporen. Ook de kustwacht kan zo gemakkelijker de achtervolging inzetten, terwijl er natuurlijk ook genoeg commerciële redenen zijn voor een dergelijk schip. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vissers en het filmen van sportwedstrijden.

Ski’s
David Hall kwam op het idee van de Martini 1.5 toen hij een Martini op een boot wilde drinken zonder dat het drankje uit zijn glas vloog, zo vertelt hij aan Wired. Daarom ontwierp hij een boot die rust op twee grote platen in de vorm van ski’s.

Deze zitten aan de voor- en achterkant van de boot bevestigd met metalen armen. Op iedere hoek (waar de arm met de boot in aanraking komt) zit een linear accelerometer, pneumatische airbag en een DC servo motor. Deze drie onderdelen werken vervolgens op een slimme manier met elkaar samen:

Altijd in balans
De accelerometer detecteert de bewegingen van het water, de motor slingert een schroef aan die de metalen arm duwt of trekt, zodat de ski’s op het juiste moment op en neer gaan om stabiel te blijven in zwaar weer. De airbags wisselen van druk als mensen over het dek heen en weer lopen, zodat de boot in balans blijft, ook als er spullen verplaatst worden.

Dit resulteert in een boot waarbij de ‘benen’ op en neer bewegen, terwijl de ’torso’ stil blijft hangen. De twee kanten werken bovendien afzonderlijk van elkaar, zodat ze tal van complexe bewegingen kunnen maken.

Wachten op versie 2.0
Voorlopig is de Martini 1.5 nog niet klaar om op de markt te komen, maar volgens de bedenkers hoeft het geen belachelijk dure boot te worden. “Het is de manier waarop we bestaande techniek gebruiken, de hardware is niet nieuw. Daarom is er niets enorm duur aan dit systeem.”

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën