Dit is waarom Apple moet gaan oppassen

Terugkijkend op afgelopen week is het je vast niet ontgaan dat Apple een nieuwe iPhone, iPad en Apple TV heeft aangekondigd. Apparata blikt nog even terug op de keynote van dinsdag en we zetten daarbij een kritische bril op. Waar heeft Apple steken laten vallen?

De magie van een keynote van Apple van pakweg 5 jaar geleden is voor ondergetekende al een beetje verdwenen. Toch blijft het leuk om via een livestream mee te kijken waar onder luid applaus een nieuw Apple-product wordt aangekondigd. Maar was dit applaus wel elke keer terecht?

iPad Pro

We beginnen even met de aankondiging van de grote iPad Pro. Apple kondigt bij zijn grootse iPad tot nu toe twee leuke accessoires aan. De hippe Apple Pencil die, vooral gericht op kunstenaars en tekenaars, niet heel interessant is voor consumenten. En de Smart Keyboard. De twee gadgets verliezen hun ‘leukigheid’ als je erachter komt dat aan beide accessoires een serieus prijskaartje hangt. Waar de Pencil, gezien de techniek, met 99 dollar nog aardig wegkomt slaat Apple de plank volledig mis met de Smart Keyboard. Om deze aan te schaffen vraagt het Amerikaanse bedrijf namelijk 169 Benjamins. Zolang de QWERTY-toetsen niet uit Swarovski kristallen bestaan is de prijs totaal niet gerechtvaardigd.

iPhone 6S en 6S Plus

Kort na de iPad Pro presentatie kwam de nieuwe Apple TV en daarna was het dan eindelijk tijd voor het moment suprême. De nieuwe iPhones! Zoals je van een ’S’ update kunt verwachten ging het om een bescheiden facelift op basis van de iPhone 6 en 6 Plus. Een betere processor, een betere behuizing en scherm, een betere camera en een paar nieuwe tweaks in combinatie met het nieuwe 3D-Touch die iPhone 6S-bezitters straks kunnen gebruiken in iOS 9. Het is zelfs mogelijk om met de nieuwe camera filmpjes te schieten in 4k-kwaliteit. So far so good.

Dan kijken we naar prijzen en daar komt de bekende Apple-aap uit de mouw. Het instapmodel van de iPhone 6S krijgt namelijk slechts 16GB geheugen. Het model daarboven, die 100 euro meer kost, beschikt over 64 GB. Laten we even zeggen dat je een stuk of 10 apps (naast de standaard verplichte Apple-apps) geïnstalleerd hebt en zo’n 30 foto’s in je filmrol hebt staan. En je schiet 3 of 4 filmpjes in 4K. Ben je in het bezit van de 16GB-variant? Bam. Geheugen vol. Apple heeft de 32GB-variant geweerd uit het gamma van de nieuwe iPhones en kiest voor 64GB als upgrade-model. Heb je daar nog niet genoeg aan kun je kiezen voor een 128GB variant. Waarom dan in vredesnaam 16GB als standaard houden en niet gewoon 32GB met de nieuwe 4k-filmmogelijkheid, iOS 9, en de alsmaar groter wordende apps? Juist. Daar komt Benjamin weer om de hoek kijken. Wist je dat iOS 8 bij de introductie 23.1% van het totale geheugen afsnoepte bij installatie en dat Apple hiervoor is aangeklaagd? Van die 16GB is eigenlijk maar 12,3GB voor eigen gebruik over.

Europese prijzen

In Duitsland gaat de iPhone 6S 16GB een dikke 739 euro kosten. In Frankrijk (en vermoedelijk ook Nederland) zelfs 749 ballen. Voor de 64GB-variant moet je 849 of 859 euro neertikken. Ben je in de markt voor een iPhone 6S of 6S Plus en wil je alles eruit halen wat erin zit ben je min of meer verplicht om uit te wijken naar de 64GB-versie kijkend naar voorgaande zaken en de gedachte dat je niet op de derde dag van je vakantie al met een vol geheugen opgeschept zit. De vraag is hoelang Apple nog mega-aantallen iPhones gaat verkopen met een enorm concurrerende markt die anno 2015 sneller groeit als ooit tevoren. Misschien is het tijd voor een echte game changer.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën