Dit 'simpele' smartphone-onderdeel is een Nobelprijs waard - Apparata

Dit ‘simpele’ smartphone-onderdeel is een Nobelprijs waard

Zo’n grote impact op de wereld en we hebben het allemaal in onze broekzak.

Vandaag heeft het Royal Swedish Academy of Sciences de Nobelprijs voor scheikunde gegeven aan een drietal heren die een ogenschijnlijk simpel onderdeel van de moderne smartphone hebben ontwikkeld: de lithium-ionbatterij.

John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino ontvingen vandaag de prestigieuze prijs voor hun werk aan de doodgewone lithium-ionaccu. Onderschat daarentegen niet de impact van de doodnormale smartphone-accu, want zoals het committee het zelf beschrijft hebben de heren gezorgd voor een “opnieuw oplaadbare wereld”.

Van links naar rechts: Goodenough, Whittingham en Yoshino.

De ontwikkeling van een oplaadbare batterij op basis van de lithium-iontechnologie begon in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Een wereldwijde oliecrisis zorgde toen voor een gigantische prijsstijging van olie en er werd subsequent een techniek gezocht zonder fossiele brandstoffen.

Stanley Whittingham ontdekte in de jaren ’70 de positieve eigenschappen van de materialen en pionierde dus de technologie. Toch was het fundament van de lithium-ionaccu nog behoorlijk gevaarlijk. John Goodenough bouwde in datzelfde decennium voort op de ontdekking en ontwikkelde een nog krachtigere batterij. Akira Yoshino ontwikkelde het concept midden jaren ’80 tot slot door tot een commercieel levensvatbare lithium-ionbatterij dat volgens de prestigieuze prijs “resulteerde in een lichtgewicht, duurzame batterij die je honderden keren kunt opladen voordat de performance achteruit gaat.”

En het persbericht stopt daar niet: “lithium-ionbatterijen hebben de manier waarop we onze levens leiden gerevolutionaliseerd sinds de introductie op de markt in 1991. Ze hebben het fundament gelegd voor een draadloze, fossiele brandstof-loze samenleving en zijn daarmee een van de grootste toevoegingen aan de mensheid.”

En nu werken bedrijven als Samsung aan het vervolg op deze technologie. In dit artikel lees je over wat mogelijk over 30 jaar een Nobelprijs voor andere slimme koppen oplevert.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën