Dit weten we allemaal over Android Q - Apparata

Dit weten we allemaal over Android Q

Android Q moet een heel stuk veiliger worden.

Het is leuk en aardig dat besturingssystemen steeds mooier worden, minder rekenkracht vereisen en meer functies krijgen (daarover veel meer in dit artikel) maar uiteindelijk heb je er allemaal niks aan als de beveiliging niet goed zit. Daarom krijgt de aankomende versie van Android een hoop verbeterde security-functies.

Dat schrijft Google in een Android Developers blogpost. Het belangrijkste is dat fabrikanten straks verplicht worden om schijfencryptie toe te passen als ze Android Q willen gebruiken. Dat wil zeggen dat men straks verplicht is om data, die opgeslagen wordt op een toestel, te versleutelen door middel van door Google gefaciliteerde tools. Maar waarom doet niet iedereen dat al?

Nu, alle grote fabrikanten maken eigenlijk gebruik van encryptie omdat het een zeer effectieve, gemakkelijke manier van beveiliging is. Het kost alleen een beetje rekenkracht. Sterker nog, er is gespecialiseerde hardware voor nodig om de encryptie uit te voeren, wat voor veel fabrikanten van budget-toestellen een stap te veel is. Het nieuwe Adamantium encryptie-systeem moet die beperking verhelpen.

Ook op andere gebieden zal Android Q een stuk veilig worden dan zijn voorgangers. Door middel van Transport Layer Security 1.3 (TLS 1.3) wordt netwerkcommunicatie veiliger en de snelheid waarmee een connectie tot stand wordt gebracht tot wel 40% sneller.

Tot slot wordt biometrische beveiliging uitgebreid, waardoor ontwikkelaars meer mogelijkheden krijgen met bijvoorbeeld vingerafdrukscanners, FaceID en irisscans. Google werkt ook hard aan het zogenoemde Electronic ID, een manier waarbij je telefoon als officieel document zoals een rijbewijs of paspoort fungeert. Dit gaat daarentegen volgens Google nog wel eventjes duren.

Android Q moet ergens in het najaar van 2019 uitkomen, al loopt de beta nu al.

Meer over Android Q lezen? In dit artikel beschrijven we wat het aankomende besturingssysteem met je accuduur doet. Verder lijkt Google, naast de update aan BiometricPrompt API verder in te zetten op gezichtsherkenning. Tot slot check je hier op wat voor manier je extra controle krijgt over de versie van apps in Android Q.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën