Doellijntechnologie bewijst nut tijdens WK: zo werkt het - Apparata

Doellijntechnologie bewijst nut tijdens WK: zo werkt het

Gisteravond werd aangetoond dat doellijntechnologie een waardevolle toevoeging is op het WK.

Het heeft lang geduurd voordat de FIFA overstag ging om doellijntechnologie in te zetten. Tot in de top van de FIFA bleven er de laatste jaren protesten klinken. Michel Platini heeft zelfs meermaals gewaarschuwd dat de inzet van technologie bij wedstrijden een hellend vlak is, waarbij de introductie van de ene maatregel automatisch leidt tot een volgende aanpassing. Maar de FIFA heeft zich inmiddels achter de techniek geschaard en introduceerde het vorig jaar tijdens de Confederations Cup.

Duits bedrijf levert de techniek

De doellijntechnologie die de FIFA inzet op het WK in Brazilië is afkomstig van GoalControl. Hun systeem maakt gebruik van veertien hogesnelheidscamera’s die rond het veld staan opgesteld. Zeven per goal. De camera’s staan in verbinding met een krachtige beeldprocessor die de bewegingen van alle ‘objecten’ op het veld volgt, en daarin onderscheid kan maken tussen spelers, de scheidsrechter en de bal. Van de bal wordt tot op een millimeter nauwkeurig een 3d-coördinaat bijgehouden.

Als de wedstrijdbal een doellijn passeert, wordt er direct een bericht verstuurd naar de smartwatch van de scheids. De beelden van de goal worden vervolgens opgeslagen en kunnen direct worden teruggekeken en uitgezonden.In alle tetst bleek het systeem feilloos te werken.

Bij de wedstrijd Frankrijk tegen Honduras werd de doellijntechnologie voor het eerst effectief ingezet tijdens het WK. Een schot van Fransman Karim Benzema ketste eerst tegen de paal en daarna tegen de keeper Noel Valladares. De bal ging daarbij niet over de lijn, waardoor de melding ‘No Goal’ verscheen. De keeper had de bal echter niet klemvast, waardoor deze alsnog achter de lijn terecht kwam en de melding werd omgezet in ‘Goal’. Een terechte 2-0 voor Frankrijk dus, met instant bewijsmateriaal dat op de grote schermen in het stadion van Porto Alegre werd getoond. Iedereen zag meteen dat het een goal was. Iedereen, behalve NOS-commentator Arno vermeulen. Hij zag als enige het tweede doelpunt niet, en gaf vervolgens de doellijntechnlogie de schuld. Iets dat hij op Twitter en Facebook moest ontgelden.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën