Duistere zaken op het dark web en valse institutionele beleggers - Apparata

Duistere zaken op het dark web en valse institutionele beleggers

Het blijft verbazend hoe oude trucs in een nieuwe jas toe kunnen slaan.

Vandaag zien we in het nieuws over de Bitcoin weer twee verhalen over cryptocrime waar je verbaasd van kan opkijken. Dat dit nog lukt…..

Duistere Darkweb websites
Een hacker claimt dat hij 200 Bitcoin (tegen de huidige koers zo’n € 700.000,- heeft binnengehaald met valse domeinnamen op Darkweb. De truc was bijzonder eenvoudig. Hij registreerde een aantal varianten op de echte namen (zogeheten typo’s, bijvoorbeeld onipn in plaats van onion) van websites. De mensen die dan de bewuste typo maakten kwamen bij hem terecht. Via een nagebouwde site met betaalsysteem maakten zij hun Bitcoins niet over naar de bedoelde verkoper maar naar de oplichter. Kassa! Dat ging extra lang goed omdat op Darkweb vaak zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. De bereidheid om aangifte te doen van deze vorm van oplichting was dus erg laag. Ook de factor schaamte en de anonimiteit van Bitcoin en Darkweb zijn zodanig dat je de dader niet achterhaald. Hij heeft het dus zelf maar bekend gemaakt. Naast foutjes in webadressen worden ook bekende Nederlanders vaak misbruikt voor dit soort doelen.

Gerenommeerde Zwitserse oplichter
Een andere ‘handige jongen’ werd uit een luxe resort op San Remo geplukt omdat hij daar verbleef op kosten van gedupeerde beleggers. Hij had daar een lucratief dubbelspel opgezet. Hij deed zich voor als de afgevaardigde van een Zwitserse investeerder in crypto. De mensen die ondanks de slechte Italiaanse economie in waren voor een belegging konden wel Bitcoins kopen. Deze rekende hij het liefst af tegen goud. De politie betrapte hem toen hij een zending goud van een van zijn slachtoffers aan het verwerken was. Tijdens het onderzoek vondt de politie ook voor meer dan een halve ton euro aan Bitcoins. Deze had hij van beleggers met zin in een ‘buitenkansje’ afgetroggeld. Het duurde de politie haast 8 maanden om deze oplichter te achterhalen. Zijn Nederlandse kompaan is voor zover bekend nog niet gevonden.

Beide verhalen wekken verbazing, maar ook een beetje hoon voor de ongelukkige slachtoffers. Deze verhalen zijn buiten Bitcoin al lang bekend. Iedereen voelt aan dat de afvaardiging van een gerenommeerde Zwitserse beleggingsinstelling niet met de gouden horloges van opa door een Italiaanse hotellobby gaat wandelen om een zakelijke investering te doen. Ook bij Bitcoins geldt dat naïviteit wordt afgestraft.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën