Dunkirk wordt lovend ontvangen? Dit is wat critici vinden - Apparata

Dunkirk wordt lovend ontvangen? Dit is wat critici vinden

Critici kunnen niet positief genoeg zijn over Christopher Nolan’s nieuwste film ‘Dunkirk’.

Dunkirk komt vandaag uit in de Nederlandse bioscopen, terwijl media van over de hele wereld al lovend over Nolan’s massa-evacuatie schrijven. Ik ga er zelf vanavond naartoe en ben mans genoeg om toe te geven dat ik waarschijnlijk fout zat met mijn voorspellingen. Zonder verdere poespas is dit een greep uit de positieve recensies over Nolan’s nieuwe meesterwerk ‘Dunkirk’.

[gv data=”T7O7BtBnsG4″][/gv]

The Guardian
“Nolan overspoelt zijn publiek met chaos en horror vanaf de eerste seconde, gepaard met geweldige beelden en monsterlijke sets prachtig weergegeven op een gigantisch 70mm scherm. Vooral de ponton in een wilde zee, tot de rand toe gevuld met soldaten, volledig kwetsbaar voor vijandige vliegtuigen. Het is een architecturale expressie van het gedoemde verlangen naar huis.”

Ook applaudisseert The Guardian Nolan voor het perfect selecteren van weergegeven situaties. “De film is, in ‘Nolanesque’ termen, op een gigantische schaal gemaakt. De slag om Dunkirk is traditioneel gezien als de miraculeuze verzoening van een potentiële ramp door een underdog. De zielige kleine bootjes weerspreken de herinneringen van het Britse leger, onder de voet gelopen door de strategieën van de Wehrmacht. De Britse gezagsvoering werd vernederd door het feit dat Hitler’s miscalculatie of mysterieuze politieke beslissing – de halt van de Duitse opmars bij Duinkerke – de evacuatie slechts mogelijk maakte.”

Met andere woorden, zouden de As-mogendheden de opmars niet gestopt hebben, dan had ‘Dunkirk’ er heel anders uitgezien. Tevens heeft Nolan zichzelf weten te weerhouden van het tonen van alle politieke en militaire rompslomp rondom zo’n evacuatie. Wederom had de film er dan totaal anders uitgezien.

Rollingstone
Ook Nolan’s gebruik van praktische effecten wordt terecht als een van de pluspunten van de film genoemd. Het is immers toffer om een volledige truck daadwerkelijk te flippen dan een slechte C.G.I.-creatie om te gooien (jazeker, die truck-flip uit The Dark Knight is ‘echt’).

“In een poging om de historische gebeurtenissen realistisch weer te geven, gooit Nolan computertrucage overboord en kiest voor praktische effecten. Zo gebruikt hij duizenden figuranten en iedere boot en vliegtuig die hij uit die tijd kon vinden. De uiteindelijke impact is onmeetbaar en onuitwisbaar.”

Ook stipt Rollingstone nog wat uitzonderlijke prestaties aan: “Cheers voor camera-wiz Hoyte van Hoytema (jazeker, dat is een Nederlander), editor Lee Smith, componist Hans Zimmer (o.a. bekend van Pirates of the Caribbean, Inception en The Dark Knight) – luister naar de tik-tak in zijn muziek – en next-level sounddesign die er een gigantische pas in houdt zonder dat dat een tol eist op de personages.”

IGN
IGN ziet een diepzinnige metafoor in ‘Dunkirk’: “De metafoor zit er niet dik bovenop, maar wordt langzaam duidelijk: Dunkirk is het vagevuur voor de gestrande mannen. Thuis is in zicht, maar hel is ook niet ver weg. Mannen verlaten het strand met de boot maar worden weer terug gespuugd op het zand. De metafoor wordt onderstreept door prachtige visuals. Een strand, lichtgrijs, overal mist – Het strand lijkt ontkoppeld te geraken van tijd en ruimte.”

“‘Dunkirk’ blijft niet hangen in de gruwelen van de oorlog, maar brengt succesvol de verschrikking ervan over door middel van kleine, menselijke acties en oorverdovende scenes gevuld met conflict. Dit is geen oorlogsverhaal dat leidt tot victory – zo gaat het verhaal van Dunkirk niet – het was een terugtrekking, een schaamtevol verlies. De oorlog zou per slot van rekening nog 5 jaar doorgaan. Maar door middel van miraculeuze gebeurtenissen weet Nolan met een cast van zowel jonge onbekende als veteranen de overweldigende, onmenselijke krachten weer te geven, maar ook de kracht van kleine acties uit fatsoen en heldhaftigheid.”

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën