E-mail-scammers troller? Gebruik deze chatbot - Apparata

E-mail-scammers troller? Gebruik deze chatbot

Het verspillen van de tijd van een oplichter is een ware traktatie.

Jaarlijks worden er miljoenen slachtoffers gemaakt door oplichters die via e-mails zaken van hun slachtoffers proberen te ontfutselen. Naast phishing-aanvallen zijn er ook genoeg meer persoonlijke scams in gebruik. Cybersecurityfirma Netsafe steekt hier op hilarische wijze een stokje voor. Het oplichten van een oplichter geeft een speciale vorm van voldoening, nietwaar?

Re:scam is een hilarisch initiatief van de hierboven vermeldde cybersecurityfirma. Hier is hoe het werkt: Wanneer je een e-mail krijgt van een Nigeriaanse burgemeester, een medewerker van Microsoft of een lid van de Illuminati, stuur je die mail simpelweg door naar [email protected]. Een chatbot gaat vervolgens aan de slag met de oplichters, waardoor ze effectief hun tijd verspillen aan het praten met een robot.

Door middel van een proxy-e-mail-adres gaan de chatbots van Re:scam dus aan de praat met de oplichters. Ze zijn overwegend ontvankelijk en geïnteresseerd in hetgeen de oplichter probeert te verkopen/ontfutselen. Maar, zoals ouderen misschien ook zouden reageren, hebben de chatbots wel een hoop vragen. “Moet ik mijn werk- of thuisadres opsturen?” “Mijn informatie zat in de bijlage, maar die is verdwenen?” “Ik stuur mijn thuisadres zo door. Had ik al verteld dat ik ga verhuizen? Hoe doe ik dat dan?” Heerlijk.

Check hieronder de prachtige promotietrailer voor Re:scam:
[gv data=”jPajqAJWiNA”][/gv]

Overigens is dit heerlijke staaltje van ‘koekje van eigen deeg’ niet nieuw. YouTube staat vol met mensen die gebeld worden door oplichters en er een sport van maken om zo lang mogelijk aan de telefoon met ze te blijven.

Ook A.I. is al langer in gebruik om oplichters een vervelende dag te bezorgen. In het onderstaande filmpje wordt een kunstmatige intelligentie gebruikt om een telefoniste aan de lijn te houden. Door het afspelen van (slechts) 16 vooraf opgenomen zinnetje’s (in afwisselende volgorde), is de robot nauwelijks van een echt persoon te onderscheiden. Lenny, zoals hij heet, gebruikt geen spraakherkenning of geavanceerde software, maar slechts een simpele zoektocht naar stiltes van de andere kant om een van zijn 16 uitzonderlijk vage antwoorden af te spelen.

[gv data=”XSoOrlh5i1k”][/gv]

Dus onthouden: Wanneer je weer een belachelijke e-mail van een of andere slecht Engelssprekende knakworst ontvangt (mits de e-mail niet gelijk in je ongewenst-map verdwijnt), stuur deze dan gewoon door naar [email protected] en wellicht stoppen deze onethische smeerlappen met het oplichten van mensen. Nouja, het is waarschijnlijker dat de oplichters straks zelf A.I. en chatbots gaan gebruiken, waardoor er straks eindeloze gesprekken tussen chatbots zullen ontstaan. Ach ja, ook goed, toch?

Ondertussen lees je hier over Microsoft’s ongelukkige poging om een chatbot te integreren in sociale media. Laten we zeggen dat de Nazistische, racistische, anti-feministische chatbot een tweede kans ook goed verpestte.

Via: TheVerge

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën