Een Nederlands paspoort kost 600 euro op het Deep Web

En voor 200 extra krijg je er ook nog een rijbewijs en ID-kaart bij. Maar cannabis en Ritalin worden nog veel vaker verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro.

Een van de opvallende uitkomsten is hoe goedkoop je een complete Nederlandse identiteit kunt aanschaffen. Voor 600 heb je een paspoort, voor honderd euro extra zit er een rijbewijs bij en met 800 euro beschik je over het trio paspoort-rijbewijs-ID-kaart.

Maar verreweg de populairste handelswaar op de onzichtbare, schimmige kant van het internet is Cannabis. Bij maar liefst 31,6% van de aangeboden producten gaat het om marijuana, hoewel harddrugs als heroïne en meth ook gewoon verkrijgbaar zijn. Naast een forum voor de handel in zaken als drugs en identiteitsbewijzen biedt het Deep Web ook onderdak aan kinderporno en verschillende soorten malware (zoals de zogenaamde ‘cryptolockers’, die je computer gijzelen). De onderzoekers stuiten ook op ‘Grams’, een zoekmachine die de letters van Google in zijn logo verwerkt heeft, dat de verschillende sites waarop drugs te koop is heeft geïndexeerd.

Na het Engels is het Russisch de meest gebruikte taal op het Deep Web. Verwacht wordt dat de illegale handel de komende jaren zal groeien, met dank aan de uitvinding van de Bitcoin, die het stukken moeilijker maakt zwart geld en illegale transacties op te sporen.

Een compleet verslag van het Deep Web-onderzoek door Trend Micro lees je hier.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën