Einde geoblocking stapje dichterbij - Apparata

Einde geoblocking stapje dichterbij

Nu online diensten, straks online content.

Je bent vast en zeker wel eens geconfronteerd met geoblocking. Voor de meesten betekent het dat je niet naar je favoriete film, serie of programma kunt kijken als je in het buitenland op vakantie bent. Dat komt omdat het aanbod van streamingdiensten per land anders geregeld is in verband met auteursrechten. Nu zijn er wel methodes om deze blokkades te omzeilen, bijvoorbeeld via VPN of proxy server. Hoewel dit niet verboden is, is het ook niet de bedoeling dat je op deze manier het auteursrecht schendt. Bovendien worden steeds meer VPN’s actief geblokkeerd. De Europese Commissie is druk doende om wetgeving te maken die deze geografische blokkade opheft voor streamingdiensten als Netflix, Videoland en Spotify.

Ook webwinkels maken zich schuldig aan geoblocking. Zij brengen andere bedragen in rekening als iemand uit een ander EU-land een product bestelt via hun webshop. En dan hebben we het niet over verzendkosten, maar over verkoopprijzen. Zo zijn producten die via een .de-domein in Duitsland bestelt soms tot wel 20 procent goedkoper dan hier in Nederland. Sommige Nederlandse retailers maken hier handig gebruik van door deze producten goedkoper naar ons land te laten exporteren en vervolgens met een meerprijs te verkopen.

Een goed voorbeeld hiervan is de Google Pixel 2 (XL). Via Amazon.de bestel je hem al voor net geen 800 euro. Bij de meeste Nederlandse aanbieders betaal je voor dit vlaggenschip makkelijk 100 tot 150 euro extra. Het verschil is de winst voor de retailer.

Einde oefening geoblocking webshops
Tot voor kort waren er twee manieren om deze exorbitante prijsverschillen te vermijden: je bestelt het product via een VPN (de webwinkel herkent jouw IP-adres dan niet), of je laat je bestelling bij een vriend of kennis in het buitenland bezorgen die hem op zijn of haar beurt weer naar jou doorstuurt. Nogal omslachtig als je op deze manier de beste aanbieding wil hebben. BEUC, de Europese belangenorganisatie voor consumenten, had flinke kritiek op deze praktijken en sprak zelfs van discriminatie op basis van woonplaats en nationaliteit.

Vanaf nu is dat verleden tijd. Sinds dinsdag is het voor Europese webwinkels verboden om geoblocking toe te passen. Begin februari besloot het Europees Parlement hiertoe en gisteren trad deze nieuwe regelgeving in werking. Winkeliers uit Duitsland en andere Europese lidstaten mogen zich dus niet langer verschuilen achter het excuus dat jij uit Nederland komt. Je kunt voortaan dus rechtstreeks bij de aanbieder over de grens jouw smartphone of ander product bestellen.

Let wel: de nieuwe wet geldt alleen voor webshops die in de EU producten verkopen en hier gevestigd zijn. Chinese webwinkels mogen dus nog altijd hogere prijzen in rekening brengen. Al zal dat in praktijk wel meevallen: doordat je op deze producten BTW, inklaringskosten en invoerrechten moet betalen, zijn ze een stuk goedkoper dan in Europa. Door de nieuwe wetgeving is het einde van geoblocking in Europa een stukje dichterbij.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën