Eindelijk: Elektrische auto’s goedkoper dan dieselwagens

Nederland is koploper op het gebied van goedkoop elektrisch rijden.

Hoewel ik altijd al een Tesla zou willen hebben, is er één probleem: elektrische auto’s zijn allemaal ontzettend duur. Nu zal de aanschafprijs van een Tesla nog steeds boven het budget van de meesten liggen, maar de maandlasten van een elektrische auto zijn voor het eerst in de geschiedenis lager dan die van een dieselauto.

Dat stelt leasebedrijf LeasePlan in een recentelijk rapport. Ja, benzineauto’s zijn naar verhouding nog steeds het goedkoopst, maar het is goed nieuws dat het eindelijk betaalbaar wordt om in een auto te rijden die (grotendeels) een kleinere impact heeft op het milieu.

In Nederland kost het volgens het rapport gemiddeld zo’n €829 om een elektrische auto te rijden, terwijl een dieselwagen met €861 ruim dertig euro duurder is. Gemiddeld zijn de maandlasten van een benzineauto met €785 nog altijd het goedkoopst.

Nederland is daarmee naast Noorwegen het enige land in Europa waar elektrische auto’s goedkoper zijn om te rijden dan dieselwagens. In het Scandinavische land doen ze het nog beter: daar zijn zowel benzine- als dieselauto’s duurder dan wagens aangedreven door elektriciteit.

Door de doorgaans hogere aanschafprijs betaalde eigenaren van een elektrische auto tot voor kort gemiddeld meer aan belastingen, terwijl brandstof altijd al een stuk goedkoper was voor bijvoorbeeld een Tesla. Ben je niet zo’n fan van belasting betalen, dan is een elektrische auto uiteindelijk pijnlijker voor je, al kost het uiteindelijk minder; in de 21 landen waar LeasePlan het onderzoek deed, betaal je uiteindelijk steevast meer belasting.

Voor de test vergeleken de onderzoekers de kosten van één type auto (in drie uitvoeringen (elektrisch, diesel en benzine)) over een periode van 4 jaar. Ieder jaar werd in de 21 Europese landen 30.000 kilometer gerekend. (via Autoblog)

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën