Elektrische racebaan, maar dan in het groot

De klassieke racebaan met een geleidestrook is er nu ook op realistisch formaat. Wel elektrisch rijden, maar geen zware en met lithium-ion volgepropte accu’s aan boord. Ei van Columbus?

Volvo test in Zweden een soort weg 2.0 van 400 meter lang waarin een geleiderails is verwerkt. Volgens de Zweden om zwaar transport dat lange afstanden moet afleggen van stroom te voorzien. Hiermee kan de elektrische vrachtwagen dus realiteit worden.

Elektrische voertuigen of plug-in hybrids zijn volgens Volvo niet geschikt voor de lange afstand. vervoersmiddelen constant in contact brengen met een bron van energie, zoals met deze Racebaan XL, is een van de mogelijke oplossingen om dit probleem te tackelen. Afgezien van de enorme aanpassingen aan infrastructuur en het stroomnet die hiervoor nodig zijn, is het natuurlijk wel gaaf dat er autofabrikanten zijn die zich hier mee bezig houden.

Richard Sebestyen, projectmanager bij Volvo Group Trucks Technology, legt het idee achter de geleiderails uit.

“We are currently testing how to connect the electricity from the road to the truck. The electricity flows into a water-cooled heating element, with similar power requirement as an electricity-driven truck.”

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën