Disney+ kan het zich veroorloven om duidelijk te zijn over hun content.
Als je de gehele streaming-oorlog inkookt tot een centraal probleem dan krijg je simpelweg: vechten om content. Diensten als Netflix, Apple TV en Disney+ proberen kijkers te trekken door de beste, unieke en meest gewilde content aan te bieden. Maar als een dienst die content niet heeft, dan is dat een beetje gênant. Als streamingdiensten met dezelfde onverschilligheid als wij deze ‘afgang’ zouden omarmen, dan zou dat een hoop frustratie vermijden. Disney+ doet dat als enige. Een beetje, tenminste.
Disney+ zit op het moment op een rare positie in de streamingmarkt. Waar het een hoop content waaronder allerlei Marvel-films en Star Wars-flicks aan Netflix ‘uitleende’ komt diezelfde content binnenkort naar Disney+. Daar is het succesvolle platform van Disney natuurlijk behoorlijk trots op en daarom laten ze dat in de zoekresultaten zien.
Je kunt via de standaard zoekfunctie van Disney+ namelijk gewoon uitvinden wanneer reeds aangekondigde content naar de dienst verhuist.
- Open Disney+, het maakt niet uit op welk platform je dat doet
- Selecteer de Zoekbalk
- Tik de film of serie in die je wilt zien
- Beschikbare content heeft een Play-icoontje
- Content die later naar de dienst komt heeft een datum
- Klik op het Plus-teken om het aan je Watchlist toe te voegen
Het moge duidelijk zijn, deze functie is natuurlijk voor Disney+ weggelegd omdat het algemeen bekend is welke content naar de dienst gaat verhuizen en dat schuiven ze naar voren. Maar ook een Netflix zou veel duidelijker kunnen zijn over hun (toekomstige) content.
Het platform maakt altijd een paar weken van tevoren bekend wat er naar Netflix komt. Waarom zien we dat niet terug in de zoekfunctie? Regelmatig zoek ik een film of serie waarvan ik dacht dat deze beschikbaar zou zijn. Dan blijkt dat ik nog een paar dagen moet wachten. Geen probleem, maar laat het me gewoon weten.
Om het nog wat belachelijker te maken laat Netflix de releasedatum wel weten als het om een Original gaat. Dan moet je wel eerst de button aanklikken, wat je dus eerst de hoop geeft dat de content al beschikbaar is.
Uiteindelijk zijn het natuurlijk first world streaming problems. Het blijkt dat wij in Nederland sowieso zo’n beetje alle grote diensten willen ontvangen en er bereid zijn voor te betalen. Desalniettemin zouden de diensten ons het wat gemakkelijker kunnen maken. Als iets eraan komt, laat het zien in de zoekresultaten. Is het niet beschikbaar, doe dan niet zo moeilijk. Het is niet alsof mensen direct hun abonnement opzeggen omdat er één titel mist die wel bij een ander te krijgen valt.