Facebook A.I.-baas: 'Men weet niet hoe dom A.I. eigenlijk is' - Apparata

Facebook A.I.-baas: ‘Men weet niet hoe dom A.I. eigenlijk is’

Kunstmatige intelligentie is helemaal niet intelligent als wij denken.

Ik heb A.I. behoorlijk hoog in het vaandel zitten. Ja, de term ‘kunstmatige intelligentie‘ is ontzettend breed en kan verwerkt worden in semi-menselijke robots maar ook koelkasten en software. Toch lijkt er langzaam een revolutie plaats te vinden op het gebied van slimme computers. Onzin, zegt Yann LeCun, A.I.-baas van Facebook tegen The Verge.

We hadden het fout
LeCun zat met zijn handen in zijn haren tijdens het ontploffen van dit nieuwsbericht. Talloze media namen berichten over met koppen als ‘Facebook A.I. stopgezet nadat het eigen taal bedenkt.’ Ja, ik trapte er zelf ook in. Wat was er eigenlijk aan de hand in het futuristische gesprek tussen twee kunstmatige intelligenties? De chatbots waren simpelweg te dom en communiceerden fout.

Zoals wij mensen ook met honden en andere huisdieren doen, projecteren we vervolgens onze eigen emoties en gedachten op het ‘inferieure’ schepsel. Is het niet te ontcijferen, dan komen wij (journalisten in dit geval) al snel tot de conclusie dat het onbegrijpelijk en dus bijna magisch is als het om A.I. gaat.

Kunstmatige niet zo intelligentie
LeCun: “We zijn nog heel ver verwijderd van werkelijk intelligente machines. Wat we nu zien – al die toepassingen van A.I. in zelfrijdende auto’s, analyse van medische beelden en computers die beter zijn in een spel dan mensen – dat zijn allemaal hele nauwe intelligenties en ze zijn getraind voor een specifiek doel.” Het beeld van een Terminator, zo legt hij uit, is veel te complex voor hedendaagse technieken.

“We zijn nog ver verwijderd van machines die basale dingen kunnen leren over de wereld zoals wij mensen of dieren dat doen,” legt LeCun uit. “Okay, op specifieke gebieden hebben machines soms bovenmenselijke krachten, maar in termen van algemene intelligentie zijn we nog niet in de buurt van een rat. Daarom zijn veel van de vragen die we op A.I. toepassen veel te voorbarig.”

Wat kan A.I. dan wel?
The Verge vraagt de baas van Facebook-A.I. naar de toepassingen die wel aannemelijk zijn op de korte termijn. Hij denkt dat virtuele assistenten een goede toepassing voor kunstmatige intelligentie zijn. “Hedendaagse virtuele assistenten zijn volledig gescript met een ’tree’ van mogelijke dingen die het je kan vertellen.”

In de toekomst moeten we kunstmatige intelligentie dus niet meer hoeven programmeren, maar zelf laten leren. Deep learning is een techniek die tegenwoordig al wordt toegepast. Via Google’s Teachable Machine kun je zelf via je browser een kunstmatige intelligentie laten leren. LeCun denkt dat computers in de toekomst daarentegen zelf moeten leren. Echt zelf. Zonder toezicht moet A.I. zoals de mens kunnen observeren, boeken lezen of filmpjes kijken om een basiskennis op te bouwen die gelijk is aan die van de mens.

De toekomst is volgens de A.I.-kenner niet zo rooskleurig als velen van ons willen geloven. Toch zegt het kleine aluminiumhoedendragertje in me dat hij ons dit wil laten geloven zodat we niet in paniek raken wanneer we Facebook’s aangepaste gebruikersvoorwaarden moeten accepteren. Wat denk jij? Is A.I. een stuk gevorderder dan LeCun ons doet denken of is het een gigantische missconceptie dat robots de wereld binnen nu en 10 jaar overnemen? Laat het weten in de comments!

Ben je ook zo geïnteresseerd in alles wat met A.I. te maken heeft? Lees hier hoe kunstmatige intelligentie op Pornhub je een ‘handje’ helpt. In dit artikel lees je over hoe A.I. je ervaring tijdens het gamen een stuk prettiger kan maken.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën