Facebook: ‘experimenteren op gebruikers moet kunnen’

Facebook manipuleerde de newsfeed van honderdduizenden gebruikers voor een psychologisch experiment waar zelfs het leger aan deelnam. Iets dat dit weekend tot grote ophef leidde. Maar de sociale media-site is zich van geen kwaad bewust.

Het manipuleren van nieuwsoverzichten van ruim 689.000 Facebookgebruikers, waarbij alleen positieve of negatieve posts van vrienden kregen te zien, is volgens Facebook prima te verdedigen. Uit het onderzoek concludeerden datawetenschappers van Facebook dat wie minder positieve posts te zien kreeg, zelf ook minder blije berichten plaatst. En vice versa. Ongeveer 1 op de 2500 Facebookers was een week lang bij het experiment betrokken.

Adam Kramer, onderzoeker van het Facebook Core Data Science Team, schrijft dat het belangrijk was om het experiment uit te voeren zonder dat gebruikers er van op de hoogte waren. Hij stelt ook dat berichten van anderen niet compleet verborgen werden, maar alleen minder vaak werden weergegeven bij het laden van de nieuwsoverzichten.

Kramer biedt wel zijn excuses aan over de manier waarop het onderzoek is beschreven. Hij zegt dat de voordelen van het onderzoek wellicht niet opwegen tegen de commotie die is ontstaan.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën