Facebook stopt A.I.-project nadat het een eigen taal bedenkt - Apparata

Facebook stopt A.I.-project nadat het een eigen taal bedenkt

De kunstmatige intelligentie begon op het eerste gezicht onlogische praat uit te kramen.

Onderzoekers van Facebook die bezig waren met het ontwikkelen van geavanceerde A.I. (artificial intelligence) hebben het project stopgezet nadat de robot in een eigen (efficiëntere) taal begon te communiceren. De codewoorden waren voor de onderzoekers niet te ontcijferen, zo meldt de Digital Journal.

Althans, dat dachten ze in eerste instantie. Kijk naar het onderstaande voorbeeld van twee chatrobots die met elkaar proberen te converseren. De onderstaande ‘conversatie’ is een ophoping van een hoop dingen die de A.I.’s al hebben geleerd.

Bob: i can i i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
Bob: you i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me
Bob: i i can i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me
Bob: i . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to
Bob: you i i i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have 0 to me to me to me to me to me to me to me to me to
Bob: you i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .
Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

Een verdere analyse van het gesprek onthult dat de kunstmatige intelligenties op een ultra-logische manier aan het communiceren zijn. Hoewel het als nonsense geïnterpreteerd kan worden, zit er een overweldigende logica in de zinnen.

De onderzoekers stellen, zo melden meerdere bronnen, dat het hier gaat om een onderhandelingsgesprek tussen Bob en Alice. De herhaling van woorden als ‘ik’ en ‘voor mij’ lijken een indicatie van hoeveelheid te zijn. Het zou een vele malen meer logische manier zijn om te communiceren dan dat wij mensen (in het Engels) doen.

Toch zullen sci-fi-liefhebbers achter hun oren kwabben door deze singularity-stimulerende ontwikkeling. Als wij de kunstmatige intelligentie niet meer kunnen volgen, worden ze dus steeds slimmer en geavanceerder. Wanneer creëert een A.I. iets dat gevaarlijk voor ons is? Wanneer heeft een levenloos wezen dusdanig veel intelligentie, dat het een gevaar voor de mensheid begint te worden?

Die vragen liggen vooralsnog ver achter de horizon, al stelt Elon Musk dat we heel erg voorzichtig moeten zijn. Facebook’s Zuckerberg is in hetzelfde artikel minder bang voor de toepassingen van de bovenstaande deep learning. Wat denk jij? Is dit het begin van de menselijke apocalyps of slechts een goede inspiratiebron voor de nieuwe Terminator?

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën