Zijn beurs doet niet aan regelgeving, klantcontrole of andere administratie.
John McAfee heeft de cryptowereld weer eens op de grondvesten doen schudden. Hij voerde via Twitter vorige week al campagne voor groots nieuws en na een dag vol problemen is het zover. Zijn decentrale en anonieme cryptobeurs is operationeel.
John McAfee is, als je hem volgt, een markant persoon en een zeer sterk voorstander van zo min mogelijk regels en overheidsbemoeienis. Het is hem dan ook een gruwel dat cryptobeurzen steeds minder privacy bieden. Deze gedachte was de insteek voor zijn idee. Het idee klinkt schokkend eenvoudig. Hij heeft een softwarepakket gemaakt op basis van zogenaamde smart contracts. Dit zijn contracten waarbij de voorwaarden automatisch worden ingevuld als beide partijen aan de voorwaarden hebben voldaan. Iedereen die dit wil kan zo’n pakket kopen en zijn bedrijf installeert de software voor een bedrag van $ 395,-. Zodra de portal klaar is wordt het decentraal operationeel gemaakt.
Dit betekent dat er door Bitcoin-technologie geen eigenaar van het portal hoeft te zijn. Degenen die zo’n portal kopen voeren als het ware alleen ICT-controles uit of alles naar behoren functioneert. Iedereen kan vervolgens via dat portal geld omzetten in cryptomunten of in cryptomunten handelen. Aangezien het de beta-versie is kan dit alleen nog op Ethereum-blockchains, maar andere Blockchains, zoals die van de Bitcoin zullen snel worden toegevoegd, zo geeft hij aan.
Aan de ene kant lijkt dit, als je puur naar de munten kijkt een positieve ontwikkeling. Iedereen kan zo’n portal erg makkelijk gebruiken. Men hoeft amper gegevens te delen en het ‘Know your customer-principle’ is verder weg dan ooit. Hiermee zou het gebruik wel eens een enorme vlucht kunnen nemen.
Zeker omdat het verdienmodel gunstig is. Men betaalt namelijk 0,25% van een transactie als provisie. Hier krijgt de houder van het portal via smart contracts steeds 0,05% van. De overige 0,2% is ter dekking van kosten en ontwikkeling van de software. Daarmee is de Bitcoin weer terug van munt naar ICT-product en wordt de beurs van McAfee niet anders dan een tech-bedrijf. McAfee geeft daarbij aan dat zijn idee niet te stoppen is door de SEC of andere toezichthouders. In een Tweet zet hij de voordelen van zijn portal af tegen ‘traditionelere’ cryptobeurzen.
— John McAfee (@officialmcafee) October 7, 2019
Aan de andere kant vergt het niet veel fantasie om in te schatten welke partijen het meeste belang hebben bij de mogelijkheden die de anonieme transfer van grote sommen geld biedt. Zeker wanneer men ‘via via’ zo’n portal in eigen beheer aanschaft heeft men aan een paar goede misdaadfilms genoeg om wat scenario’s te bedenken.
Misschien is het wel daarom dat de live koersen, die ik vandaag om 17.00 uur vastlegde, niet echt lijken te reageren.