Google Assistent betrapt, medewerkers luisteren mee! - Apparata

Google Assistent betrapt, medewerkers luisteren mee!

Hey Google, lees nog eens de privacy-overeenkomst voor.

Als je doorgaans een stemopdracht geeft aan de (Nederlandse) Google Assistent, dan ga je ervan uit dat je verzoek door een computer wordt beluisterd en verwerkt. Dat is ook wel zo, maar de kans is tevens groot dat je slimme speaker of smartphone ook ongevraagd met je meeluistert en informatie zelfs aan jou persoonlijk kan worden gelinkt.

Het Vlaamse VRT kreeg zo’n 1000 fragmenten toegestuurd van een anonieme werknemer van Google. Deze werknemer werd, zoals vele anderen, ingehuurd om opgenomen stemfragmenten te analyseren om de A.I. achter Google’s technologie te verbeteren.

Nu, daar zullen de meesten niet van schrikken. Met oog op verbetering moet Google mensen inzetten om te checken of hun kunstmatige intelligentie het goed doet en waar het beter kan. Er zijn daarentegen twee aspecten aan dit systeem goed mis.

Allereerst zouden stemfragmenten altijd geanonimiseerd worden door het geluid te vervormen en los te koppelen van je identiteit en huishouden. Maar de Nederlandstalige fragmenten zouden helemaal niet vervormd of geanonimiseerd zijn. Daardoor is het volgens VRT (die het zelf uitprobeerde) mogelijk om de identiteit van mensen te achterhalen aan de hand van opgegeven adressen en stemgeluid.

Daarnaast blijkt dat van de 1000 opnames er 153 niet werden geïnitieerd door het wakker-word-woord ‘ok Google’. Met andere woorden, in zo’n 15% van de gevallen neemt Google Assistent je op zonder dat je daar om vraagt. Volgens een woordvoerder van Google is die steekproef niet representatief voor de werkelijkheid en zou het echte aantal zonder commando gestarte opnames een stuk lager liggen (via: Nu.nl).

Kortom, Google Assistent is zo onschuldig nog niet, zo blijkt uit de tests van VRT. Het is begrijpelijk dat Google hun technologie wil verbeteren, maar niet alleen ben je helemaal niet anoniem, de spraakassistent luistert ook in 1 op de 7 gevallen (werkelijk mogelijk wat minder) met je mee zonder dat je daar een opdracht voor gaf. Het is daarbij niet voor het eerst dat Google mensen blijkt te gebruiken terwijl een A.I. werd beloofd.

Kortom, wees je ervan bewust dat Google’s beloftes op dit moment een beetje waardeloos zijn; het is helemaal niet zo veilig als je wellicht zou denken. Lopen mensen met een Home-speaker realistisch gezien gevaar? Nee, technisch gezien niet, maar Google blijkt niet zo eerlijk te zijn geweest over wat ze met de opgenomen informatie doen en dat is sowieso een kwalijke zaak!

Lees ook: Ramt Google straks ook bij Assistant ads door onze strot?

@Foto @NextDayBlinds.com/Flickr

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën