Google Chrome extensies gaan voortaan anders werken - Apparata

Google Chrome extensies gaan voortaan anders werken

Franke Koornneef

Google gaat voortaan meekijken met ontwikkelaar van extensies in Chrome. Zo moet je met een stukje minder risico van extensies gebruik kunnen maken.

Een van de voordelen van Google Chrome is de toegang tot een flinke bibliotheek aan extensies. Hiermee kun je je browser personaliseren en inrichten naar jouw wensen. Maar daar zit meer dan eens een flink risico aan verbonden, omdat sommige ontwikkelaars kwade bedoelingen hebben. In een poging om dat tegen te gaan verandert Google de manier waarop Chrome extensies toelaat.

Google Chrome extensies worden transparanter

Google kondigt in een blogpost een nieuw beleid rondom extensies in hun browser Chrome aan. Vanaf begin volgend jaar moeten ontwikkelaars van de toevoegingen voor Chrome je beter informeren. Praktisch betekent dit dat ze aan moeten geven wat er precies met je data gebeurt als je de extensie gebruikt.

Ontwikkelaars hebben vanaf 18 januari 2021 geen keuze meer; als ze in de Google Chrome Web Store willen staan met hun extensie, moeten ze akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden. Het transparant aangeven van de dingen die met je data gedaan worden, mogen vanzelfsprekend dus ook niet tegen het nieuwe beleid ingaan.

Google’s nieuwe beleid vereist (opgesomd):

  • Gebruikersdata moet ten voordelen van de gebruiker behandeld worden en overeen komen met de aangegeven doeleinden van de extensie.
  • Herhaling: De doorverkoop van gebruikersdata is nooit toegestaan. Google verkoopt geen gebruikersdata en extensie-ontwikkelaars mogen dat dus ook niet.
  • Het is verboden om gebruikersdata te hanteren voor gepersonaliseerde advertenties.
  • Men mag de data niet gebruiken om kredietwaardigheid of andere vormen van (financiële) leen-kwalificaties te controleren.

Hoe dan ook, het is nog lang niet gegarandeerd dat extensies zich met de vernieuwde regels netjes gedragen. Er zal altijd een zeker risico verbonden zijn aan het gebruik van Google Chrome extensies. Dat gezegd hebbende maakt Google het voor de gebruiker én ontwikkelaar nu wel nog een stukje overzichtelijker wat precies wel en niet mag.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën