De twee high-end tablets zijn ogenschijnlijk bijna hetzelfde, maar er is genoeg om je keuze op te baseren.
Gisteren onthulde Google een hoop lekkers, waaronder de nieuwe Pixel 3-serie smartphones en een slimme speaker met een mooi scherm erop. Ook kwam de zoekmachinegigant met een tablet-laptop-hybride die een beetje doet denken aan de nieuwste Microsoft’s Surface-serie. Wat zijn de grote overeenkomsten en verschillen tussen die twee?
Specs
Hoewel de functie van de lapto-tablet-hybride bij beide toestellen ongeveer gelijk is, zit dat onder de motorkap wel anders. Het begint natuurlijk al bij het besturingssysteem: Chrome OS voor de Pixel Slate en Windows 10 voor de Surface. De high-end gadgets zitten daarnaast op een heel ander ‘high-end’ level als je ze naast elkaar legt.
Zo is het instapmodel Surface Pro van zo’n $899 dollar goed voor een achtste generatie Intel Core i5 processor, 8GB RAM en 128 GB geheugen (uitbreidbaar). Dat terwijl de goedkoopste Pixel Slate een Intel Celeron Processor bevat met 4GB RAM en 32GB opslagruimte (niet uitbreidbaar). Die kost in de Verenigde Staten $599 dollar. Een Pixel slate met dezelfde specs als de instap-Surface Pro kost ter vergelijking zo’n $999 dollar (geen uitbreidbaar geheugen).
Wat betreft scherm en afmetingen lijken de twee concurrenten uitzonderlijk veel op elkaar, met een kleine voorsprong voor de Pixel Slate. Het toestel van Windows bevat een 12,3 inch scherm met 2736 x 1824 pixels tegenover die van Google met een vergelijkbaar 12,3 inch scherm maar dan met 3000×2000 pixels.
De gadget van Windows heeft een afmeting van 11,45 inches x 7,95 inches x 0,27 inches terwijl de Surface Pro 6 11,5 inches x 7,9 inches x 0,33 inches groot is. Je hoeft dus niet een grotere tas te kopen als je zou willen overstappen; ze zijn praktisch net zo groot.
Ports en features
De laatste doorslag zou gegeven kunnen worden door de aansluitingen, kleine features en andere nuanceverschillen. De Surface Pro heeft een mini displayport en een USB 3.0-aansluiting. Ze worden allebei met een vergelijkbaar POGO-pin-systeem aan het toetsenbord gedockt. De Pixel Slate heeft daarentegen twee USB-C-aansluitingen; veel modernere ports, maar wanneer je oude hardware hebt (bijvoorbeelde een muis of smartphone-lader) dan is die USB-port wel handig. Oh, en de Surface Pro heeft een headphone-aansluiting!
Een paar kleine features die we nog niet hebben besproken: het toetsenbord van Microsoft heeft geen trackpad maar wordt bij de vermelde versie van $899 meegeleverd terwijl het toetsenbord va de Pixel Slate wel een trackpad bevat, maar niet bij de prijs is inbegrepen. Hij zou rond de $200 dollar kosten terwijl je die van Microsoft voor een paar tientjes minder kunt krijgen.
Google promoot overigens de uitzonderlijk stille tik-geluiden van haar toetsenbord; de ronde knoppen en verlichte toetsen kunnen je meer aanspreken dan het meer conventionele toetsenbord van de Surface Pro.
Verder heeft Google’s gadget een vingerafdrukscanner aan de bovenkant van het toestel. Beide toestellen komen niet standaard met een Pen; ze zouden van allebei de merken zo’n $99 dollar kosten.
Conclusie
Okay, op het gebied van lokale opslag en prijs wint de tablet van Microsoft. Wel heeft Google een iets gangbaarder prijzenspectrum uitgekozen. De goedkoopste uitvoering kost $599 terwijl de duurste (i7, 16GB RAM en 256GB opslag) bijna $1600 dollar kort. Dat terwijl de duurste Microsoft-tablet richting de $3000 dollar gaat.
De Pixel Slate heeft een iets beter scherm vanwege de iets hogere resolutie. In totaal zijn de toestellen overigens nagenoeg even groot. Ook kun je stellen dat Chrome OS nagenoeg helemaal is aangepast voor het gebruik op tablets terwijl Windows 10 een beetje minder overzichtelijk is. Dat laatste criterium zou ik daarentegen overlaten aan smaak en voorkeur.
Kortom, twee tablet-laptop-hybrides met een hoop vergelijkbare functies, vergelijkbare uitvoeringen en vergelijkbare prijzen. De lijn van Microsoft is ietsje goedkoper en ook het toestenbord is wat betaalbaarder. In dat laatste geval krijg je er bij Google wel wat extraatjes bij. Ik zou het uiteindelijk van het besturingssysteem en je eventuele behoefte voor veel lokale opslag laten afhangen.