Google vs. Apple: Wat zijn de grootste verschillen?

Bijgewerkt op:

Een strijd der titanen, vanaf de oprichting aan toe.

In de wereld van tech kun je het zo gek niet bedenken, of het wordt door een bedrijf gemaakt. Toch zijn er twee spelers die praktisch iedereen kent en die tevens het merendeel van het geld binnen harken. Google en Apple zijn twee ontzettend verschillende bedrijven. In dit artikel besteden we aandacht aan de uiteenlopende aspecten van twee de twee grootste tech-multinationals ter wereld.

Origine
Voordat we beginnen moet natuurlijk even benadrukt worden dat een Google vs. Apple-lijstje een beetje… Apple’s met peren vergelijken is. De gedachtegang is daarentegen dat dit de twee grootste bedrijven in deze branche zijn. Volgens Forbes is Apple met $170 miljard dollar het meeste waard, gevolgd door Google met zo’n $100 miljard. De origine verraadt overigens al een hoop over de fundamentele verschillen van de bedrijven.

Kijk bijvoorbeeld naar Google, dat uiteraard begon met de gelijknamige zoekmachine tegenover Apple, dat zichzelf wereldwijd introduceerde door de productie van hardware zoals de Macintosh-computer. Daar ligt gelijk het eerste grote verschil. Google richt zich veelal op een variërend aanbod aan software en internet-toepassingen, terwijl Apple zich right op de fysieke markt met telefoons, computers en andere gadgets.

Beleid
Dat fundamentele verschil zie je tegenwoordig nog terug in het zakenbeleid wat de twee miljardenbedrijven voeren. Google is een pionier, probeert constant nieuwe services en systemen uit en betrekt het publiek daar al in vroege stadia bij. Dat terwijl Apple eens in de zoveel tijd met een al getest en geperfectioneerd product komt.

Dat heeft verschillende redenen. Allereerst is het vanzelfsprekend gemakkelijker om een internetdienst al dan niet te cancelen, mocht het niet goed werken. Dat terwijl een massaal geproduceerd product moet staan als een huis. Anders zit je met gebakken Apple’s.

Maar die filosofie van het proberen of consequent leveren (Google en Apple respectievelijk) gaat nog dieper. Google’s services en producten zijn namelijk grotendeels gratis. Google.com is gratis, Gmail is gratis en Chrome is ook gratis. Apple’s producten zijn daarentegen betaald, neen, uitzonderlijk prijzig. Apple richt zich natuurlijk ook op de premium markt, op geteste producten die staan als een huis. Dan moet het ook wel echt staan als een huis.

Overeenkomsten
Maar naast fundamentele verschillen hebben deze grote jongens ook een hoop gemeen. Ja, Apple wacht veelal met het introduceren van technologieën, waar andere bedrijven al langere tijd mee aan het experimenteren zijn, maar uiteindelijk leveren beide bedrijven producten voor massa’s. Dat niet alleen, ze durven ook een beetje in elkaars vaarwater te zitten.

Apple heeft Siri en Google heeft Google Assistant. Apple heeft Apple HomePod en Google heeft Google Chromecast. Apple heeft de iPhone en Google heeft de Pixel. Apple heeft uiteraard iOS en Google heeft Android. Kortom, beide bedrijven doen een worp naar zowel software als hardware, maar uiteindelijk is het fundamentele verschil de filosofie achter de producten. Lang wachten en geperfectioneerd uitbrengen of gebruik maken van feedback van gebruikers, het werkt blijkbaar allebei. Met meer dan $100 miljard doe je in elk geval iets goed.

Foto @Gustaf von Dewall/Flickr

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën