Gratis software kost Apple klauwen vol met geld

Bijgewerkt op:

Gratis is leuk, toch? Iedereen was blij toen Apple aankondigde dat ze Mavericks gratis maakten. Iedereen? Nou… ergens diep in het kantorencomplex in Cupertino zal er vast wel een accountant even een verstoring in de Force hebben gevoeld.

Die gratis software, zo heeft Apple in hun toelichting op de kwartaalcijfers bekend gemaakt, zorgt er namelijk voor dat ze op de korte termijn 650 miljoen euro mislopen. Natuurlijk is dit maar een druppel op de gloeiende plaat voor de computerbouwer uit Cupertino, die hun verkoopcijfers door het dak ziet gaan.

Het gratis maken van de software is natuurlijk op de lange termijn een geweldige zet. Het zorgt er voor dat mensen enorm snel het nieuwe OS omarmen, wat het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om simpeler en sneller apps te schrijven, want backwards compatibility is ineens geen issue meer. Ook trekt het mogelijk veel twijfelaars over de streep, en Apple verdient zijn geld toch wel met de hardware die ze verkopen.

Zo blijkt maar weer, uiteindelijk moet de kost ergens vandaan komen. Bij Apple doet de geraamde 650 miljoen euro misschien niet zo heel veel pijn, maar gratis software bestaat niet. Nu betaalt Apple er voor, zodat wij straks weer vrolijk ons geld aan het bedrijf geven bij de release van het nieuwste moet-ik-hebben-dingetje. Marketing is een vak apart.

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën