Hackers hebben de Tesla Model S gekraakt - Apparata

Hackers hebben de Tesla Model S gekraakt

In de praktijk mag de elektrische sedan van Tesla dan een behoorlijk veilig autootje zijn, de software van de auto vertoonde opmerkelijk veel zwakheden.

Opnieuw hebben twee beveiligingsexperts aangetoond hoe deplorabel de staat software in sommige auto’s is. In Wired publiceren de Amerikanen Kevin Mahaffey en Marc Rogers hoe ze toegang kregen tot het netwerk van de Model S, waarna ze op afstand het entertainmentsysteem overnamen, de remmen aanstuurden, en eigenlijk gewoon de gehele auto uit wisten te zetten.

Laptop aansluiten en wegrijden

Om in de software van de Model S te komen hadden ze wel eerst toegang tot de auto nodig, waarna ze een ethernetkabel op een 4 pins connector (foto) aan de linkerzijde van het dashboard aansluiten en vervolgens met hun laptops toegang kregen. Met deze simpele ingreep en een aantal commando’s wisten ze de auto te starten en er mee weg te rijden. Zoals dit forumlid al voorspelde.

Het lukte ze ook om een remote-access Trojan (virusje) op het netwerk van de Model S te plaatsen, waarmee ze later op afstand via de internetverbinding van de auto de elektromotor wisten uit te schakelen. Terwijl er iemand in reed. Toegegeven, dit zijn allemaal acties waarbij er eerst fysieke toegang tot de auto nodig is. Op afstand overnemen is dus niet aan de orde. Hinderlijker is echter de browser op het 17-inch touchscreen in de middenconsole. Deze maakt gebruik van een oude Apple WebKit, waar al vier jaar geleden een serieus lek in werd ontdekt. In theorie kan iemand een malafide site maken en de controle over de auto overnemen wanneer deze wordt ingeladen in Tesla’s browsers.

Tesla heeft een patch uitgerold

De twee hackers hebben in twee jaar tijd zes zwakheden in het systeem van Tesla gevonden. Samen met de Californische autobouwer hebben ze in deze bugs gefikst, wat geresulteerde in een software-update die sinds gisteren wordt uitgerold naar de Model S. Dit gebeurt OTA (over the air), dus een recall of bezoek aan de Tesla-werkplaats is niet nodig. Iets dat niet het geval was bij de recente hack van Fiat Chrysler. Die auto’s moesten naar de garage voor een software-update, of eigenaren konden zelf aan de slag gaan met een USB-stickje.

Dat Tesla zo snel een patch kan uitvoeren is dus niet alleen slim, het zou de standaard moeten worden in de auto-industrie. We hebben het hier immers niet over telefoontjes of PC’s die worden gehackt, maar hompen metaal waar een softwarecrash makkelijk kan resulteren in een échte crash.

Het is overigens niet de eerste keer dat de software van Tesla zwakheden vertoont. Eerder bleek het al eenvoudig om Tesla-accounts te kraken en daarmee Tesla’s te bedienen.

De beveiligingsonderzoekers presenteren hun bevindingen morgen op hackersconferentie Defcon in Las Vegas.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën