HarmonyOS - Dit is Huawei's eigen besturingssysteem - Apparata

HarmonyOS – Dit is Huawei’s eigen besturingssysteem

Spannende tijden voor Huawei.

Men vermoedde al een tijdje dat Huawei bezig was met een eigen besturingssysteem nadat het Chinese merk dit jaar meer dan eens onder vuur lag vanwege vermeende privacyschending. Begin deze week schreven we dat Huawei nog dit jaar met een eigen OS zou komen en dat is nu officieel bevestigd. Het miljardenbedrijf onthult namelijk vandaag hun eigen software.

HarmonyOS (HongmengOS in China) zal allereerst op TV’s worden geïntroduceerd maar zal uiteindelijk verschijnen op allerlei Huawei-producten die een besturingssysteem nodig hebben; smartphones, maar ook smart speakers, slimme horloges zelfs in voertuigen. Daarmee probeert Huawei een eigen ecosysteem te creëren waardoor het gebruik van alle gadgets van het budgetmerk vloeiend in elkaar over moet lopen.

Volgens Huawei-topman Richard Yu is HarmonyOS “compleet anders dan Android en iOS. Je kunt een app één keer ontwikkelen en vervolgens flexibel uitrollen op allerlei verschillende apparaten. HarmonyOS zou dus uniek zijn omdat het schaalbaar is naar allerlei formaten en toch een consistente gebruikerservaring kan leveren.

Ook zou de ervaring voor de gebruiker vloeiender zijn dan bij concurrenten; HarmonyOS is in tegenstelling tot Android niet gebouwd op basis van de Linux-kernel, maar op een microkernel. Door de zogenoemde ‘deterministic latency engine’ zou informatie effectiever kunnen worden doorgevoerd waardoor de algehele ervaring soepeler (en sneller) zou moeten zijn.

Vooralsnog zullen Huawei-gebruikers daarentegen nog niet met het OS aan de slag kunnen, want voorlopig wil Huawei Android niet vervangen met hun eigen software. Het is daarbij nog maar de vraag hoe lang de Chinezen het Amerikaanse besturingssysteem überhaupt mogen blijven gebruiken. Daarover heerst namelijk nog een hoop onduidelijkheid.

Afhankelijk van hoe de sancties tegen Huawei zich voltrekken zal het besturingssysteem rustig naar de rest van de wereld gebracht worden. Het zal daarbij een extreem heftige klus voor Huawei worden om het gloednieuwe ecosysteem aan de man te brengen in de schaduw van de twee grote jongens, Google en Apple. Hun ‘open source’ insteek moet daarbij de adoptie van het besturingssysteem in de toekomst gemakkelijker maken. Wij zijn in elk geval erg benieuwd!

Lees ook: Huawei P30 Pro – Apparata review

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën