Hebben we straks allemaal een robot-huisdier? - Apparata

Hebben we straks allemaal een robot-huisdier?

In een overbevolkte wereld zijn échte huisdieren straks een luxe.

…En dat is sneller dan je denkt. Volgens Dr. Jean-Loup Rault van de universiteit van Melbourne is het een kwestie van decennia. Volgens de wetenschapper zullen levende huisdieren in een overbevolkte wereld een luxe zijn. “Het klinkt misschien surrealistisch, maar voor een volgende generatie zal het volstrekt normaal zijn”, zo schrijft hij in zijn laatste paper.

Vergeet de Tamagotchi: de technologisch geavanceerde robotdieren staan dichter bij echte beesten dan bij de simpele sleutelhangers. En daardoor gaan mensen zich ook steeds meer hechten aan hun digitale huisdier. Als voorbeeld geeft hij het feit dat steeds meer Japanners heuse uitvaartdiensten organiseren als hun robot zijn maximale levensduur bereikt heeft.

Rault wilde de band tussen mens en robo-pet onderzoeken om zo meer te leren over de manier waarop technologie ons denken over dieren verandert. Hij verwacht dat mensen binnen 10 tot 15 jaar gewend zijn aan het idee om een robot als huisdier te houden.

Dat mensen zich wel degelijk kunnen hechten aan een robot, is al langer bekend. Hij ziet zowel voor- als nadelen bij deze ontwikkeling. Aan de ene kant kan het een uitkomst zijn voor mensen die allergisch zijn, in het ziekenhuis liggen, of het aan ruimte ontbreekt. Aan de andere kant roept het morele vragen op. “Als een robot dezelfde emoties oproept als een dier, betekent dit dan dat de band die wij opbouwen met onze huisdieren grotendeels projectie is?”. Andere vraag: “Als we gewend raken aan dieren die geen eten, water of beweging nodig hebben, gaan we misschien anders denken over dieren die dat wel doen.”

De mechanische huisdieren zullen door verbeterde kunstmatige intelligentie steeds beter het gedrag van echte dieren nabootsen, denkt hij. “Bovendien kunnen ontwikkelaars rekening houden met wat mensen van een huisdier verwachten. Liefde, gehoorzaamheid, gezelschap, afhankelijkheid.”

Katten vragen om een complexer algoritme. “Want we weten hoe onvoorspelbaar die beesten kunnen zijn.”

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën