Heel veel essentiële tips en trucs om te zoeken via Google - Apparata

Heel veel essentiële tips en trucs om te zoeken via Google

Denk je dat je goed bent in Googelen? Deze trucs ken je vast nog niet.

De meesten van ons gebruiken het dagelijks tientallen keren. Google is verreweg de meest gebruikte zoekmachine ter wereld en de bedrijfsnaam is bijna een synoniem voor ‘iets opzoeken op het internet’ geworden. Toch is dat opzoeken bij bijna alle gebruikers verre van efficiënt. Zonder verdere poespas zijn dit een heleboel trucjes om je Google-per-minuut-ratio nog hoger te maken. We beginnen voor beginners, maar de tips worden steeds specifieker.

Google kan meer dan je denkt
We weten natuurlijk allemaal hoe je iets in de iconische zoekbalk moet intikken om enigszins de juiste resultaten te krijgen, maar wist je dat Google ontzettend veel specifieke functies heeft? Laten we bij het begin beginnen. Wat is de meest gegoogelde zoekterm ter wereld? ‘Google’. Veel mensen weten het stiekem niet, maar de zoekbalk in je Chrome browser fungeert als URL-balk en zoekbalk voor Google.

Afgezien van die inkopper zijn er ook heel veel andere tools beschikbaar voor iedereen. Zo schreven we laatst over een pagina waar je je advertentievoorkeuren kunt beheren. Wat nou als je iets niet met woorden kunt beschrijven? Via Google kun je een plaatje uploaden, wat Google vervolgens voor je ‘reverse searcht’. De zoekmachine zoekt naar de afbeelding die jij uploadde en geeft je resultaten van sites waar die afbeelding (of vergelijkbare dingen) te zien is. Ook kun je afbeeldingen direct reverse searchen door met je rechter muisknop op een afbeelding te klikken en de optie ‘afbeelding zoeken in Google’ aan te klikken.

Waarvoor is dit handig? Nu, stel je ziet een foto van een gebouw en je wilt weten naar welke stad je moet afreizen om dat gebouw te aanschouwen. Boom, reverse search. Je ziet een foto van een knappe actrice maar je weet niet hoe ze heet en je wilt weten of ze vrijgezel is. Boom, reverse search. Je hebt een foto van een plant gemaakt maar je weet bij God niet wat voor plant het is. Boom… je weet ondertussen wat je moet doen.

In de menubalk van Google (naast onder andere ‘Afbeeldingen’, ‘Maps‘ etc.) vind je het kopje ‘Tools’. Hiermee kun je je zoekresultaten filteren op basis van de gewenste taal, hoe oud posts zijn en hoe nauw Google moet luisteren naar je woordkeuze van de zoekopdracht.

Als je naar afbeeldingen zoekt en op ‘Tools’ drukt, kun je heel specifiek naar iets zoeken. Je kunt aangeven in welk format je afbeeldingen zoekt, hoe groot de afbeelding minimaal moet zijn en voor de journalisten en website-eigenaren onder ons kun je ook specifiek naar rechtenvrije foto’s zoeken.

Het zit ‘m in de leestekens!
Afgezien van de bovenstaande ingebouwde tools (met bijbehorende buttons) zijn er ook een hoop commando’s die je alleen gebruikt als je weet dat ze bestaan. Ik heb het dan over een scala aan leestekens om specifieker te kunnen zoeken in Google.

Gebruik bijvoorbeeld aanhalingstekens (“”) om specifiek naar die woorden te zoeken. Gebruik sterretjes (*) in een quote als je niet zeker weet welk woord er op die plek hoort. Bijvoorbeeld ‘”********* Macarena.”‘ Ja toch? Weet iemand wat die gast zingt?

Maar het gaat verder dan dat. Wanneer je naar dubbelzinnige woorden zoekt, kan het je zoekresultaten rommelig maken. Door achter je zoekopdracht een min (-) met het synoniem dat je niet zoekt in te tikken, zoek je specifieker naar iets. Stel, zoekt om wat voor reden via Google naar katten en tikt in ‘pussy’ dan krijg je ook veelal de definitie van het vrouwelijke geslachtsdeel. Typ je ‘pussy -vagina’ dan voorkom je zoekresultaten met schunnige ondertonen.

Er zijn nog veel meer handige leestekens, zoals twee punten tussen getallen (..) om het bereik daartussen te zoeken. Door ‘site:’ gevolgd door een site in te tikken na een zoekopdracht zoekt Google naar jouw opdracht op die betreffende site. Bijvoorbeeld ‘OnePlus Vivio Oppo site:apparata.net’. Je eerste zoekresultaat is als het goed is dan dit artikel.

Gekkigheid
Tot slot zijn er een hoop gekke dingen te doen met Google, veelal geïntroduceerd op speciale dagen. We kennen allemaal wel de Google-logo’s in een bepaald thema, bijvoorbeeld als een bekende schilder jarig zou zijn. Maar wist je dat je de zoekpagina kunt exploreren zonder zwaartekracht. Of wat dacht je van deze browserversie van Pac-Man?

Specifieke zoekopdrachten (helaas vaak in het Engels) leveren soms ook grappige referenties of effecten op. Als je ‘askew’, het Engelse woord voor ‘scheef’, zoekt op Google, gebeurt er iets grappigs. Pak je kotszakje er maar vast bij als je ‘do a barrel roll’ in Google intikt.

Tot slot is dit misschien wel de leukste zoekopdracht die je vandaag gaat doen. Ga naar Google afbeeldingen en zoek naar ‘Atari Breakout’.

Dat waren een heleboel Google zoektips om Googelen naar dingen gemakkelijker, effectiever of simpelweg leuker te maken. Heb jij nog tips voor je mede-internetliefhebbers die geen tijd willen verspillen door op de 17e pagina naar het juiste zoekresultaat te zoeken? Laat het weten in de comments. Op zoek naar Netflix zoektips of browser extensies die Netflixen gemakkelijker en prettiger maakt? Check dan dit artikel.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën