Hier moet je op letten bij een tweedehands MacBook Pro - Apparata

Hier moet je op letten bij een tweedehands MacBook Pro

Dus je bent op jacht naar een nieuwe laptop, en wilt wel eens een switch naar de Dark Side het ecosysteem van Apple overwegen. Maar om nou meteen je zuurverdiende doekoes neer te leggen voor een glimmende nieuwe is net even een te grote sprong. Gelukkig kan je met dit artikel lezen hoe je succesvol een tweedehands MacBook kunt kopen.

Zoals met de aanschaf van elk nieuw apparaat zijn er een paar dingetjes waar je rekening mee moet houden, maar als je nog nooit een Macintosh gehad hebt dan is het fijn als je de specifieke pijnpunten en eigenschappen van het apparaat kent. Omdat OS X redelijk hetzelfde is gebleven, en er genoeg boeken en websites bestaan die hulp bieden bij het gebruik van het besturingssysteem, richten wij hier ons op de hardware-kant van het verhaal.

Welk type?
Apple maakt al heel wat jaartjes laptops die de noemer “MacBook” dragen. Vanaf 2006 tot en met 2011 waren er twee aparte lijnen. De MacBooks waren bedoeld voor consumenten, terwijl de MacBook Pro’s meer vermogen en functies boden aan de veeleisende prosumer, maar tegen een hogere prijs. Sinds 2011 is de lijn met laptops wat meer samengevoegd en zijn er alleen nog maar MacBook Pro’s.

Ook bestaan er MacBook Airs. Deze zijn bedoeld voor mensen die hun laptop heel veel meeslepen. Ze zijn een stuk dunner en lichter, maar bieden minder prestaties en zijn duurder dan hun ‘dikke’ evenknieën. Later kwamen er nog MacBook Pro Retina’s uit. Ook deze zijn veel duurder, en tevens slechter achteraf te upgraden. Vanwege dit feit richten wij ons hier op de ’traditionele’ MacBook Pro’s.

OS X, maar in welke smaak?
Als je een tweedehands laptop koopt, wil je natuurlijk wel de laatste software erop kunnen draaien. Wij hebben al eerder een lijstje gemaakt met welke Macs 10.9 kunnen draaien, en kort samengevat kunnen we zeggen dat alle 15 inch of 17 inch MacBook Pro’s die uit 2007 of later komen, en alle 13 inch MacBook Pro’s uit 2009 of later OS X Mavericks kunnen draaien. Dit is een gratis upgrade vanuit de App Store, en zeker een aanrader voor je eerste Mac.

Voor alle volledigheid, hier is het lijstje van ondersteunde MacBooks van Apple’s website:

  • MacBook (13-inch Aluminum, Late 2008), (13-inch, Early 2009 or later)
  • MacBook Pro 13-inch (Mid-2009 or later)
  • Macbook Pro 15-inch (Mid/Late 2007 or later)
  • Macbook Pro 17 inch (Late 2007 or later)
  • MacBook Air (Late 2008 or later)</li>

Opvallend hier is de laat 2008 Aluminium MacBook. Deze laptop lijkt identiek aan een MacBook Pro 13 inch, maar mist enkele features. Zo heeft deze computer geen FireWire-poort, en ook de ingebouwde SD-kaart lezer ontbreekt. Omdat tweedehands deze machines vaak hetzelfde kosten als een nieuwere MacBook Pro, raden wij aan om te kijken naar de 2009 of nieuwere modellen.

Twee generaties

De 15 en 17 inch modellen zijn in 2 generaties geleverd. Vanaf het einde van 2008 werd de ‘unibody’ generatie geleverd. Deze is een stukje steviger, en ziet er wat moderner uit dan zijn voorganger. Ook mechanisch zijn deze over het algemeen iets betrouwbaarder. Omdat deze computers ook wat snellere hardware aan boord hebben, is de kans groot dat ze met OS X 10.10 ook nog ondersteund gaan worden. Wij raden dus aan om voor een unibody te kijken, en de niet-unibody modellen links te laten liggen.

C2D of i?
MacBook Pro’s zijn in vele verschillende configuraties en combinaties geleverd, maar over het algemeen heb je de zogenaamde Core 2 Duo-machines, en de laptops met een i-processor. Vanaf het midden van 2010 zijn de 15 en 17 inch modellen geleverd met een i-processor (een i5 of een i7, om precies te zijn), en de 13 inch kreeg de upgrade begin 2011. Qua snelheid is er zeker verschil tussen de oudere en de nieuwere processoren, maar het is zeker niet zo dat een Core 2 Duo-machine niet vooruit te branden is. Voor dagelijks gebruik voldoen beide computers goed.

De aanschaf
Dus je hebt besloten wat voor model je wilt, nu is het alleen nog een kwestie van de juiste aanschaffen. Net zoals in de autobranche heb je de keuze om er particulier eentje te kopen, of bij een winkel.

Bij een winkel, zeker eentje die gespecialiseerd is in Macs, mag je er vanuit gaan dat er een verse installatie van OS X op staat. Ook weet je dat de Mac goed nagekeken is, en alle accessoires er bij zitten. Daar staat tegenover dat je vaak meer betaalt, en je uiteraard afhankelijk bent van de voorraad van de winkel, die mogelijk niet het specifieke model heeft wat je wilt.

Je kan uiteraard ook je Macje particulier aanschaffen. Eerder vertelden wij al hoe je een Mac klaar moet maken voor verkoop, en als de verkopende partij deze stappen netjes gevolgd heeft, hoef je je over de software ook niet veel zorgen te maken. Let goed op eventuele schades, en zie of alle accessoires er bij zitten. Start de Mac ook even op, en zorg ervoor dat deze naar de Configuratieassistent opstart. Als deze een desktop laat zien dan staat er nog een gebruiker op, en moet deze dus nog gewist worden.

Veelvoorkomende issues
MacBook Pro’s zijn over het algemeen vrij betrouwbare machines. Met de komst van de unibody-constructie behoorden krakende buitenkanten en kieren tussen onderdelen tot het verleden. Toch zijn er een paar problemen geweest.

Allereerst de glazen plaat over het display. Deze zorgt voor extra bescherming ten opzichte van een ‘naakt’ LCD-paneel, maar na een val kan deze barsten. Het is erg kostbaar om deze te vervangen, omdat Apple zegt dat deze alleen in 1 keer met de gehele bovenkant van de Mac vervangen moet worden. Je betaald dus voor onderdelen die in weze niet kapot waren.

Ook hebben specifiek de 15 inch MacBook Pro’s uit midden 2010 een probleem met hun grafische kaarten. Soms gaan deze stuk, waardoor je bij het opstarten zwart beeld krijgt. Gelukkig is Apple erg coulant met het repareren hiervan.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën