Dat onschuldig iets opzoeken met Google niet altijd zonder verstrekkende gevolgen blijft, daar kan de Amerikaan Jeffrey Kantor je alles over vertellen. Eén onfortuinlijke zoekopdracht verwoestte zijn leven.
In 2009 was hij voor de verjaardag van zijn zoontje op zoek naar een leuk cadeau. Zich van geen kwaad bewust tikte hij met Google het begin van zijn zoekopdracht: “How do I build a radio-controlled…”. Per ongeluk drukte hij daarbij op één van de suggesties die Google’s autocomplete algoritme hem deed: “How do I build a radio-controlled bomb”. Die bewuste zoekopdracht was het startsein voor alle ellende.
Binnen enkele dagen kreeg Kantor de Amerikaanse overheid op z’n dak. Er werd een onderzoek naar hem ingesteld en zijn hele handel en wandel en dat van zijn gezin werd minutieus doorgelicht. In zijn auto werd GPS tracking geïnstalleerd en vijf maanden lang kreeg hij op zijn werk geregeld agenten over de vloer. Resultaten lekte tijdens het onderzoek uit naar directe collega’s en uiteindelijk verloor hij zijn baan.
Intussen 4 jaar verder staat Kantor nog altijd onder surveillance. Onlangs is hij in deze slepende kwestie een rechtszaak tegen de staat begonnen. Hij eist dat de surveillance stopt, daarnaast eerherstel en een schadevergoeding van 60 miljoen dollar.
Wat de reden is dat de Amerikaanse overheid hem al zo lang in het vizier houdt en hoe dit zal aflopen is niet bekend, maar de bewuste suggestie wordt door Google in ieder geval niet meer gedaan. Moraal van het verhaal: pas op wat je Googelt. (via: upi.com)