Hoe herken ik een gameverslaving?

Volgens verschillende studies en onderzoeken lijdt zo’n drie procent van alle Nederlandse jongeren aan een gameverslaving.

Daaronder verstaan we het dwangmatig en obsessief bezig zijn met één game, met verwaarlozing van werk, studie en/of sociale contacten als gevolg. Deze symptomen lijken te wijzen op een gameverslaving.

1. Je speelt onafgebroken hetzelfde spel

Ben je een echte gamer en speel je het liefst zoveel mogelijk games in een korte tijd? Dan hoeven er in principe geen problemen te zijn. Je kunt namelijk best lang gamen zonder hier hinder van te ondervinden. Een symptoom dat enigszins duidt op een verslaving, is wanneer iemand alle variatie wegneemt door nog maar één spel te spelen. Dit is mogelijk de beginfase van een sluimerende obsessie – vanzelfsprekend een onwenselijke situatie.

2. Je bent sneller geïrriteerd en wordt boos wanneer iemand je stoort
Mensen met een (beginnende) gameverslaving zijn doorgaans prikkelbaarder en vertonen tekenen van grote irritatie. Dat kan zelfs compleet omslaan naar razernij wanneer iemand de persoon in kwestie onderbreekt. Gameverslaafden vinden het namelijk lastig zich los te maken van hetgeen ze spelen.

3. Je speelt het spel ook wanneer je het niet speelt

Dit klinkt misschien als een tegenstrijdig punt, maar we doelen hiermee op een situatie waarbij gamers ook in hun gedachten alleen maar met het spel bezig zijn. Dat zorgt er weer voor dat ze tijdens sociale aangelegenheden mentaal ergens anders zijn, zich afzonderen en lastig contact met mensen maken.

4. Je verwaarloost je sociale taken

Werk, studie en het onderhouden van sociale contacten: ze verdwijnen allemaal naar de achtergrond zodra je langzaam een gameverslaving opbouwt. Dat komt deels doordat de game in je hoofd zit, maar ook door vermoeidheid. Mensen met een gameverslaving gaan vaak tot diep in de nacht door, met alle gevolgen van dien.

5. Je geeft toe aan je wens om te gamen

Met andere woorden: je bent niet meer in staat om zelfstandig de console uit te zetten. Alle reden om professionele hulp op te zoeken om van deze vervelende verslaving af te komen.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën