Hoe ontwijkt een zelfrijdende auto paarden?

Wij weten het niet, maar de zelfrijdende auto’s van Google hebben inmiddels 2 miljoen mijl afgelegd. Daarbij stuitten de wagens op hele gekke situaties…

Autorijden leer je pas nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Dezelfde regel gaat eigenlijk ook op voor de zelfrijdende auto’s van Google, zegt Dmitri Dolgov, hoofd van Google Auto. De enige manier waarop de zelfrijdende auto’s beter kunnen worden, is heel veel kilometers maken. En dat doet Google dan ook. Alles bij elkaar zijn er dus 2 miljoen autonome mijlen afgelegd. Oftewel, het equivalent van 300 jaar menselijke rij-ervaring.

Het autonoom laten rijden van een auto is eigenlijk niet zo moeilijk, vindt Dolgov. De eerste 90 procent is makkelijk, maar de laatste 10 procent, die is verdomd lastig. Juist de uitzonderingen maken autonoom rijden ingewikkeld. “Over een snelweg rijden is een ding of een overzichtelijk kruising oversteken is ook nog wel te doen. Maar hoe zorg je ervoor dat de auto opzij gaat als er een hulpvoertuig aankomt? Of als er paarden op de weg lopen.

“In de afgelopen maanden hebben we van alles gezien, van een paardrijder midden op straat tot een man met een kettingzaag op straat (geen zorgen, hij was bomen aan het snoeien!) tot een stel dat naast elkaar op eenwielers reed.”

[gv data=”bDOnn0-4Nq8″][/gv]

De auto’s van Google zijn uitgerust met camera’s en sensoren en uiteraard gps. Door rond te rijden worden de auto’s steeds slimmer. Paarden worden nu als paarden herkend en eenwielers als fietsen.

Google beseft ook steeds meer dat autorijden niet alleen een technische exercitie is, maar dat het ook een sociale interactie vereist. Als je wilt invoegen op een drukke weg, vereist dat onderhandelen. “Wij leren ook steeds meer hoe we dat moeten doen.” Als je wilt weten hoe het prototype van Google’s auto eruit ziet, check dan dit verhaal.

En als je even wil lachen om de auto, dan is dit filmpje nogal hilarisch.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën