Hoe populair zijn cryptomunten echt? Een overzicht - Apparata

Hoe populair zijn cryptomunten echt? Een overzicht

Ranking op basis van Marktcapitalisatie geeft het antwoord niet.

Als mensen beginnen met beleggen in cryptovaluta gaan ze vaak op zoek naar de bekendste munten. Onbekend maakt immers onbemind, nietwaar. Om de populariteit van een munt te achterhalen kijken veel mensen naar naar marktkapitalisatie. De site coinmarketcap is vaak het medium om dat te achterhalen. De top 100 die men dan ziet is volgens de gangbare gedachte een rangschikking van de 100 populairste munten. De vraag is of deze gedachtegang juist is.

Marktkapitalisatie is eenvoudig te berekenen door het aantal circulerende munten te vermenigvuldigen met de koers op het moment van berekenen. Als de koers van de Bitcoin (BTC) bijvoorbeeld 10.000 euro zou zijn en er 17.000 bitcoins in omloop zouden zijn, dan is de marktkapitalisatie dus 17.000.000. Op deze rekenmethode is nogal wat af te dingen. Immers, hoe circuleren die munten? Gaan zij vlot van hand tot hand of rusten zij al jaren in een wallet? Hoeveel mensen laten die munten circuleren? Zijn dat miljoenen handelaars en gebruikers of zijn dat 10 vrienden die in een dronken weddenschap afgesproken hebben dat ze de populairste cryptomunt ter wereld willen maken? Allemaal factoren die, wat minder gechargeerd, vraagtekens plaatsen bij marktkapitalisatie.

Het is op basis van het bovenstaande logisch dat er vraag is naar een andere manier van populariteit bepalen. Mensen die geïnteresseerd zijn willen namelijk vooral weten hoe groot de cryptomunten echt zijn en of ze daarmee betrouwbaar overkomen. Daarom lijkt het meten van populariteit op grond van het aantal gebruikers voor de hand te liggen. Dit was lang onmogelijk omdat gebruikers uiteraard anoniem actief kunnen zijn. Inmiddels hebben specialisten een oplossing. Zij hebben vooraf alle wallets van een cryptomunt in kaart gebracht. Vervolgens hebben zij alle wallets met inhoud daaruit geselecteerd. Vervolgens zijn de data nog verder verfijnd om mensen met dubbele wallets etc. te verrekenen. Uiteindelijk kun je zeggen dat 75% van het aantal wallets ook gebruikt wordt.

Diverse sites geven eenvoudig aan hoeveel actieve wallet-adressen er zijn. Wanneer we dit aantal corrigeren voor de adressen die bijvoorbeeld met een cryptobeurs verbonden zijn, kunnen we eenvoudig uitrekenen hoeveel gebruikers een munt heeft. Wie zich voorstelt dat die cijfers niet te ver uit elkaar liggen vergist zich. Hieronder zie je een overzicht met deze alternatieve berekening en de positie op coinmarketcap erbij. Bekijk het en verbaas jezelf.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Nederlander ‘Aat de Kwaasteniet‘, hij onderzocht eerder welke cryptovaluta het ideale betaalmiddel zouden zijn.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën