How to: maak je trage Android telefoon/tablet weer snel - Apparata

How to: maak je trage Android telefoon/tablet weer snel

Iedereen kent het waarschijnlijk wel. Als je een nieuwe Android telefoon, of tablet, hebt is het een razendsnel ding, maar ongemerkt wordt de boel na verloop van tijd trager, trager en trager. Gelukkig is die ellende met een aantal relatief simpele ingrepen te verhelpen.

Als je niet wil dat je smartphone of tablet trager wordt kan je hem het beste in de doos laten, maar dan heb je er weer zo weinig aan. Doordat je een Android apparaat gebruikt en apps installeert raakt het geheugen langzaam vol. Ook omdat er allerlei processen op de achtergrond (blijven) draaien vertraagt de boel op den duur.

Opnieuw opstarten
Dit is misschien nog wel de meest voor de hand liggende tip, maar het helpt echt. Tijdens het gebruik van je telefoon/tablet blijven er ongemerkt altijd apps en/of processen actief die allemaal rekenkracht vragen. Het is daarom aan te raden om eens in de zoveel tijd je telefoon opnieuw op te starten.

Verwijder apps
Waarom zou je apps op je telefoon laten staan die je toch niet of nauwelijks gebruikt? De nemen ruimte in, synchroniseren waarschijnlijk zonder dat je het doorhebt en vertragen je telefoon. Kijk nog eens kritisch naar wat je allemaal op je telefoon hebt staan. Sommige apps kan je niet verwijderen omdat ze standaard geïnstalleerd zijn. Deze apps kan je vanaf Android 4.1 wel disablen/uitschakelen. Op die manier verdwijnen ze ook uit beeld.

Verplaats apps naar de SD kaart
Apps op Android toestellen kunnen geinstalleerd worden op het interne geheugen of op het externe geheugen of SD kaart. Zelfs als je telefoon/tablet geen mogelijkheid heeft voor een SD kaartje wordt dit onderscheid gemaakt. Over het algemeen geldt dat apps die op je interne geheugen staan sneller opstarten en werken, maar apps die je minder vaak gebruikt kan je prima op de SD kaart plaatsen. Zo zullen apps die nog wel op je interne geheugen staan sneller werken.

Verwijder widgets
Een van de leuke feutures van Android is dat je zogenaamde widgets op je homescreen kan plaatsen. Deze bieden allemaal informatie zonder dat je een app hoeft te openen, maar een nadeel is wel dat ze geheugen vreten. Bedenk dus goed of het echt nodig is om een Facebook feed, agend of widget met het weer te hebben.

Gebruik een normale wallpaper
Apple biedt sinds kort de mogelijkheid om een bewegende wallpaper te hebben, maar Android heeft deze mogelijkheid al langer. Een nadeel hiervan is wel dat het meer geheugen kost. Als je telefoon dus niet zo snel is als je wil kan je dus beter een normale wallpaper gebruiken.

Taakbeheer
Neem eens een kijkje in Taakbeheer en kijk welke apps allemaal draaien. Je zal waarschijnlijk verbaasd zijn om te zien wat er allemaal actief is. Sluit alles of alleen de apps die je echt niet nodig hebt en je zal merken dat je telefoon/tablet wat sneller wordt. Het gebruik van een app als Advanced Task Killer is niet aan te raden.

Stop met synchroniseren
Als je altijd alles up to date wil hebben is het misschien handig als je telefoon constant van alles aan het synchroniseren is, maar bedenk wel dat het veel geheugen, stroom en data kost. Kijk onder instellingen eens bij “Accounts & Synchroniseren” wat er allemaal ‘aan’ staat en hoe vaak bepaalde zaken worden gesynchroniseerd.

Verwijder cache
Net als een internetbrowser slaan apps ook allerlei data op in de cache. Dit om er voor te zorgen dat ze sneller bepaalde informatie kunnen tonen, maar op een gegeven moment is er zoveel opgeslagen dat de boel helemaal volloopt. Je kan dit handmatig, per app, doen via Instellingen > Apps en dan kan je per app aangeven of je cache wil wissen. Ook kan je het doen via Instellingen > Opslagruimte en dan kiezen voor Meer ruimte maken. Er zijn ook apps die dit doen zoals 1Tap Cleaner.

Schakel GPS en Bluetooth uit
Deze twee zorgen er niet alleen voor dat je accu sneller leegraakt, maar ook vertragen ze je telefoon. Vergeet uiteraard niet om GPS weer in te schakelen als je je telefoon wil gebruiken om te navigeren.

Factory reset
Als na alle bovenstaande acties je telefoon of tablet nog steeds niet zo snel is als je zou willen dan is er altijd nog de optie om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Dit is nogal rigoureus en het is dan ook zeker aan te raden om voordat je dit doet een backup te maken van je telefoon of in elk geval van bepaalde informatie zoals WhatsApp.

Aanvullende tips zijn uiteraard meer dan welkom in de comments!

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën