How to: Zo maak je je Android smartphone nóg sneller - Apparata

How to: Zo maak je je Android smartphone nóg sneller

Trage smartphones zijn tergend en zo verhelp je het hardnekkige probleem.

Het moment dat je je nieuwe smartphone voor het eerst gebruikt is magisch. Alle apps starten meteen op, alles reageert snappy en plots draait die behoorlijk zware game solide. Helaas kan die magie snel weer verdwijnen als je je smartphone niet goed bijhoudt. Tja, we moeten onze tanden poetsen, douchen en schone kleren aantrekken; ook onze smartphone moet onderhouden worden. Dit zijn een hoop tips om je Android-smartphone nóg sneller te maken. Hier vind je daarnaast ook nog een aantal basistips.

Voor we beginnen, in dit artikel hebben we vergelijkbare tips voor iPhone-gebruikers. Ook PC-enthousiasten hoeven zich niet te ergeren aan een trage PC. Check hier onze complete guide voor het onderhouden van je Windows PC.

Wees kritisch op apps
Om te voorkomen dat je iedere week een dag kwijt bent aan het herorganiseren van je apps, is vooruitdenken een handige basis-tip. Wees kritisch op apps als je ze wilt installeren. Soms overtuigen makers, bedrijven of vrienden je om iets te installeren en voor je het weet vergeet je de app; soms zijn apps behoorlijk hardnekkig en willen ze nogal eens op de achtergrond blijven draaien of hebben constant een internetverbinding nodig. Dat kost allemaal onnodige rekenkracht die je ergens anders voor kunt gebruiken!

Cache ‘gepersonaliseerd’ opschonen
Naast het gebruikelijke RAM heeft je telefoon ook een beperkte hoeveelheid cache. Kwa functie zijn RAM en cache ongeveer hetzelfde, maar je cache is doorgaans veel sneller bereikbaar (dichter bij je CPU gelegen, onder de motorkap) en ook veel sneller gevuld met onzin.

De meeste Android-systemen laten de gebruiker hun cache managen. Ga in je instellingen naar Storage en zoek het kopje Cache. Je kunt hier kiezen om je volledige cache leeg te maken. Dat zou ik daarentegen niet aanraden.

Verwijder handmatig alle data in je cache van apps die je nauwelijks gebruikt (maar wel belangrijk genoeg zijn om stap 1 van deze how-to te overleven). Denk hierbij aan apps voor apps van vliegtickets, Thuisbezorgd (afhankelijk van hoe vaak je eten bestelt, natuurlijk) en restaurant-apps.

Houd hierbij in de gaten dat het verwijderen van cache-bestanden meestal betekent dat je voorkeuren verwijderd worden. Ik zou aanraden om apps als Chrome, Gmail, Netflix en dergelijken gewoon met rust te laten.

Houd je smartphone up-to-date
Het updaten van Android kan ontzettend veel schelen. Niet alleen heb je toegang tot de nieuwste functies, maar veel systeemupdates (en updates voor apps zelf) verbeteren ook de performance.

Houd wel in je achterhoofd dat een apparaat met beperkte opslagruimte niet per se sneller wordt wanneer je bijvoorbeeld Android altijd update. Het kost namelijk ook weer extra opslagruimte. Daarom zijn de eerste tips ook gericht op het in eerste instantie schoon houden van je opslag.

Animaties
Zeker wanneer je een oud beestje in je bezit hebt, kan de performance van je smartphone ook dieperliggende problemen hebben. Leuk en aardig als je geheugen schoon is, maar als je CPU gewoon ontzettend traag is dan heb je daar niets aan.

Een effectieve maar geavanceerde tip is het uitzettend van systeemanimaties. Ga naar Settings > About phone en tik zeven keer op het kopje Build number. Je hebt nu de ontwikkelaarsmodus aangezet. Vervolgens ga je in instellingen naar Developer options waar je een hoop geavanceerde instellingen kunt veranderen. Je kunt hier alle animaties uitzetten voor een boost in performance.

Radicale optie
Tot slot hebben we nog een radicale opties voor je, wanneer je toestel echt niet meer te redden valt. Zoals in de originele How to beschreven kun je je telefoon een factory reset geven. Hetzelfde geldt daarentegen voor je SD-kaartje.

Allereerst moet je een back-up van al je bestanden op je (eventuele) SD-kaart maken. Vervolgens ga je naar je instellingen, Storage > SD card options. Hier kun je ervoor kiezen om je SD-kaart te formatteren. Al je bestanden worden van het kaartje afgegooid.

Tja, sommige toestellen zijn nauwelijks meer te redden en dan is dat een prima oplossing om weer een extra jaartje (of maandje, afhankelijk van hoe je de bovenstaande tips ter harte neemt) uit je smartphone te persen.

Heb jij nog tips om je smartphone weer een beetje vitaler te maken? Deel het met je lotgenoten in de comments.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën