How To: Zo red je een natte smartphone - Apparata

How To: Zo red je een natte smartphone

Meer en meer smartphones zijn waterdicht, maar dat geldt zeker nog niet voor ieder toestel. Het goede nieuws is dat ook een toestel zonder IP-68-certificering gered kan worden wanneer hij nat wordt.

Wie een beetje zuinig is op zijn toestel krijgt er misschien nooit mee te maken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je onverhoopt je smartphone uit de toiletpot of wasmachine moet vissen kun je door snel te handelen vaak je data redden, en mogelijk zelfs je toestel.

1. Haal hem weg bij het water en schakel hem uit

Je wil je smartphone natuurlijk zo kort mogelijk in de buurt van vocht hebben. Haal hem daar dus meteen uit. Wel eerst de stroomtoevoer loskoppelen zodat je niet wordt geëlektrocuteerd.

2. Pak de keukenrol

Nu is het zaak het aanwezige vocht zo snel mogelijk op te te nemen. Veeg eerst met een handdoek het water aan de buitenkant eraf en leg hem dan op keukenpapier.

3. Verwijder losse onderdelen als accu en simkaart

Verwijder alle accessoires en losse onderdelen, zoals koptelefoons, micro-sd, simkaart en uiteraard ook de accu. Als je telefoon het niet redt, dan is mogelijk de simkaart nog wel te gebruiken.

4. Pak de kruimelzuiger

Of, als je die niet hebt, een gewone stofzuiger. Probeer zo zoveel mogelijk vocht weg te zuigen uit de verschillende openingen.

5. Gebruik droogmiddel om het laatste vocht te verwijderen

De meest voor de hand liggende middelen zijn silica-gel (bekend van de zakjes die je soms aantreft in pakketjes) en rijst (in vrijwel ieder huishouden aanwezig). Het voelt misschien wat vreemd om je dure apparaat met rijst te bestrooien, maar het neemt absoluut veel vocht op. Laat het hier minstens een uur in liggen.

6. Leg het toestel weer op keukenpapier of handdoek

Vervolgens kun je testen of al het vocht werkelijk is opgenomen door je smartphone weer op keukenpapier te leggen. Wordt het papier vochtig, begin dan weer van voren af aan.

7. Zet je toestel pas een dag later weer aan

Veel meer dan je nu gedaan hebt kun je niet doen, dus het is tijd om te testen of het zijn vruchten heeft afgeworpen. Doe het pas een dag later omdat je zeker wilt weten dat er nul vocht aanwezig is wanneer je er elektriciteit op zet. Gaat hij niet aan, of is hij niet of nauwelijks bruikbaar, dan begint het acceptatieproces: je smartphone is hoogstwaarschijnlijk dood. Wel kun je controleren of de simkaart nog functioneert, zodat je in ieder geval (een deel van) je data kunt redden.

We blijken overigens al eerder over dit onderwerp te hebben geschreven.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën