Howto: Hierdoor wordt jouw MacBook trager en zo los je dat op... - Apparata

Howto: Hierdoor wordt jouw MacBook trager en zo los je dat op…

Ben jij die strandbal op jouw beeldscherm ook zo zat?

Als je een nieuwe MacBook koopt is dat een flinke investering. Dan is het zonde als deze na verloop van tijd steeds trager wordt. Op den duur kan je geen strandbal-icoontje meer zien. Tijd voor iets anders… Toch is dat niet nodig, want je kunt ook zelf veel doen om de snelheid van jouw MacBook te verbeteren. Sommige tips zijn meer geschikt voor ervaren computergebruikers die ook de techniek beheersen. Andere tips (die meestal al veel verschil maken) kun je makkelijk zelf zonder veel technische kennis uitvoeren. Voordat je begint is het verstandig altijd een back-up te maken. Dat is overigens bij de eerste categorie tips niet apart nodig. We verdelen de tips in 3 categorieën: gebruik, apps en hardware.

MacBook sneller maken in het gebruik
Als je jouw MacBook gebruikt zijn er al wat dingen die je kunt doen om voor een snellere MacBook te zorgen. Zo is het verstandig om altijd de meest recente update van OS X te installeren. In deze updates zitten niet alleen verbeteringen van veiligheid, maar ook vaak updates die jouw Mac sneller maken. Je krijgt meestal een melding als er updates beschikbaar zijn. In ander geval kun je in de Mac App Store onder het tabje ‘updates’ zien of er recente updates beschikbaar zijn.
Daarnaast gebruikt elk scherm dat je open hebt staan een beetje geheugen en ook dit gaat ten koste van de snelheid. Sluit dus altijd de schermen die je niet (meer) gebruikt in jouw scherm.
Tot slot is het belangrijk om de apps die je gebruikt goed te sluiten. Veel mensen drukken als ze klaar zijn met hun bewerkingen op het kruisje en gaan ervan uit dat de app daarmee afgesloten is. Dit is echter niet juist, je sluit met het kruisje alleen het venster. De app blijft op de achtergrond actief. Je kunt dus het beste naar het app-icoon scrollen en dan met de rechter muisknop de optie sluiten kiezen.
Ook is het verstandig om regelmatig te controleren of je niet te veel grote bestanden hebt opgeslagen. Die gebruiken immers ook geheugen. Dit doe je door de zoekfunctie te openen en vervolgens in de zoekbalk het volume (bijvoorbeeld 10 MB) te typen waarop je wilt zoeken. Je kunt vervolgens bij de zoekopties kiezen voor ‘bestandsgrootte’ en ‘is gelijk’ vervangen door ‘groter dan’. Je krijgt nu een overzicht van alle bestanden die groter zijn dan de limiet die je opgaf. Uiteraard moet je de stuurprogramma’s en noodzakelijke bestanden laten staan. Bestanden die niet noodzakelijk zijn maar die je wel kunt bewaren kun je vervolgens verplaatsen naar een cloud of externe harde schrijf. Bestanden die niet meer nodig zijn kunnen de prullenbak in (die je daarna wel moet legen).

Goed beheer van jouw apps, browsers en software
In veruit de meeste gevallen zijn apps, browsers of software de oorzaken van een langzamere Macbook. Ook hier zijn een aantal relatief makkelijke oplossingen voor. Als eerste is het verstandig alle overbodige apps te verwijderen. Dit doe je eenvoudig door naar de map ‘applicaties’ te gaan en te bekijken welke apps er allemaal geïnstalleerd zijn. Zijn er apps bij die je niet (meer) herkent of waarvan je weet dat je ze niet gebruikt? Dan kun je ze het beste de-installeren. Het simpelweg verhuizen van de app naar de prullenbak is echter niet voldoende. Naast de app zelf worden er vaak hulpbestanden geïnstalleerd. Om deze op te zoeken en ook te verwijderen zijn er 3 opties. De meeste apps hebben een ‘uninstaller’ ingebouwd. Met dit programma verwijder je de app en bijbehorende bestanden alsnog eenvoudig. Een tweede optie is om zelf via de zoekfunctie op zoek te gaan naar bestanden die de naam van de app dragen die je wilt verwijderen. deze optie is echter niet nauwkeurig en risicoloos. De derde optie is om een de-installeer programma te downloaden. Let daarbij wel goed op de betrouwbaarheid. AppTrap, Appcleaner, en AppZapper worden vaak gebruikt en staan goed bekend. Als laatste stap is het belangrijk om ook de prullenbak zelf te legen, anders heb je de apps alleen naar een andere map verplaatst.

Wanneer je jezelf van alle overbodige apps verlost hebt is het tijd om na te denken over wanneer je de overblijvende apps wilt gebruiken. Een aantal apps start namelijk automatisch op als je de MacBook opstart. Ook die apps gebruiken allemaal geheugen en dat is zonde als je ze niet direct nodig hebt. Je kunt dit zien door de optie ‘systeemvoorkeuren’ te kiezen en vervolgens ‘gebruikers & groepen’ te selecteren. Indien nodig kun je de juiste gebruiker selecteren en vervolgens kiezen voor ‘login items’. Hier zie je een overzicht van alle apps die automatisch opstarten. Heb je deze apps allemaal nodig? Eventuele apps die je niet nodig hebt kun je selecteren. Door vervolgens op het minnetje onder het venster te drukken worden de apps niet meer automatisch opgestart.

Wanneer je deze stappen doorlopen hebt kan jouw MacBook al veel sneller zijn. Een laatste stap is om te bekijken welke Apps veel geheugen gebruiken. Dit doe je door de activiteitenweergave te openen. Hier zie je welke toepassingen er geopend zijn en hoeveel cpu en geheugen ze gebruiken. Deze nummers fluctueren constant, dus het is verstandig om een aantal minuten te kijken welke toepassingen continu bovenaan staan bij het gebruik. Je kunt vervolgens beoordelen of je deze toepassingen echt nodig hebt. Browsers gebruiken vaak veel CPU, dus wellicht is een lichtere brouwser een optie. Ook zijn voor veel apps alternatieven voor handen die minder cpu en geheugen kiezen. Je kunt als test de toepassingen sluiten door op het kruisje te klikken om te zien waar het probleem exact zit. Als je de boosdoener(s) gevonden hebt is het te overwegen om deze te verwijderen en te vervangen door minder zware alternatieven.

Hardware-aanpassingen

Als het goed is werkt jouw MacBook nu weer een stuk sneller. Is dit niet het geval dan zou je kunnen overwegen om met een externe harde schijf of SSD meer capaciteit toe te voegen of een groter werkgeheugen te installeren. Voor deze opties is het vaak nodig om de MacBook open te maken. Dit is uiteraard riskant, dus leggen we hier niet verder uit. De ervaren technici weten wat ze moeten doen, in andere gevallen is het verstandig om dit met een specialistisch reparatiebedrijf te bespreken.

Apple is druk bezig om de apps van MacBook en iPhone te integreren. Wellicht is het een optie om, als je weet welke apps je verwijdert hebt van de MacBook ook even te kijken of die apps jouw iPhone niet vertragen.

Overigens kun je ook het werkgeheugen van jouw iPhone eenvoudig zelf verzetten.
Bron: CNET.com

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën