Huawei Mate 20 Pro - Apparata review - Apparata

Huawei Mate 20 Pro – Apparata review

Huawei zet zichzelf in de schijnwerpers door met deze Mate 20 Pro vol nieuwe functies te komen. Een serieuze concurrent voor de gevestigde orde, maar ook een gewild alternatief? We gingen de afgelopen weken zelf aan de slag om op deze vraag een antwoord te zoeken.

Wat is het?
Huawei’s nieuwste vlaggenschip. De Mate 20 Pro is de beste smartphone die Huawei ooit op de markt heeft gebracht. Met dit toestel lijken de Chinezen definitief af te willen van het imago als ‘goedkoper alternatief’ uit Azië. Qua technologie en functies doen ze dat heel goed. Zelfs de prijs zit op niveau met de concurrentie. Dat laatste is een gedurfde zet. De vraag is of Huawei hier niet zijn eigen glazen ingooit door zich prijstechnisch minimaal te onderscheiden ten opzichte van de rest.

De Huawei Mate 20 Pro gaat met zijn 6.4-inch AMOLED (1440 x 3120 pixels) display onder meer concurreren met de Samsung Galaxy Note 9 en de iPhone XS Max. Van deze drie smartphones is de iPhone het duurste. De Samsung en de Huawei delen hetzelfde prijskaartje. Het komt vooral aan op een kwestie van smaak. Geen van de drie smartphones zijn slecht en geen van de drie zijn goedkoop in aanschaf. Apple heeft trouwe gebruikers die niet zo snel overstappen op een Android-telefoon. Ook al is de iPhone XS Max bijna 260 euro duurder. De Samsung-klant zal in dit geval sneller gaan twijfelen. En terecht, want de Huawei is op veel punten een waardig alternatief.

Krachtpatser tot in de late uurtjes
Huawei levert de Mate 20 Pro met een 40watt oplader. De lader, die je door middel van USB-C op de Mate 20 Pro aansluit, is razendsnel. Huawei laat trots weten dat het een halfuurtje duurt om de enorme 4200mAh batterij 70 procent op te laden. Daar is geen woord aan gelogen. Zelfs als je weinig tijd hebt kun je de accu relatief snel opladen. Er komt ongeveer iedere 30 seconden één procent lading bij. Huawei doet bovendien niet flauw door de snellader apart aan te bieden als (dure) accessoire, maar levert de adapter in de doos met de aanschaf van een Mate 20 Pro. Wat wel opvalt is dat de smartphone wat warm kan worden tijdens het snelle laadproces.

Dankzij de hoge batterijcapaciteit kun je bij normaal gebruik twee dagen met de batterij werken zonder bij te hoeven laden. Schakel je alle energie besparende functies uit, kijk je veel video’s en maak je ook nog eens gebruik van bijvoorbeeld Google Maps, dan slurpt de accu aardig door. Het einde van een (werk)dag halen moet echter geen probleem zijn. De nieuwe Kirin 980 processor levert hier tevens een belangrijke bijdrage. De zuinige en krachtige chip vereist weinig rekenkracht bij dagelijks gebruik, waardoor de Mate 20 Pro als een zeilboot met veel wind de dag doorkomt.

Design
Over het ontwerp van de Mate 20 Pro zijn de meningen verdeeld. De grote notch doet denken aan de iPhone X(S). Met het scherm uit lijkt de Mate 20 Pro weer erg op de Galaxy Note 9 of een HTC U12 Plus. Door de dunnere randen, de selfiecamera en de 3D-sensoren blijft er nu eenmaal weinig vrijheid over voor de ontwerper om er iets origineels van te bakken. Op de achterkant is dat wat makkelijker en dat heeft Huawei dan ook gedaan met de drie camera’s. Ze werden in een vierkant geplaatst. De aan/uit knop is rood van kleur en dat is een leuke touch. Noodzakelijk ook, want in het zwart is de Mate 20 Pro verder een saaie, zakelijke telefoon. Je moet echt voor de Twillight-kleur kiezen om op te vallen met de smartphone. Wat dat betreft had Huawei nog wel wat meer rode accenten mogen gebruiken. Zeker bij de zwarte modellen.

Het enorme 6.4-inch grote display vergt wat gewenning als je kleinere formaten gewend bent. Navigatie met één hand is te doen, maar in mijn geval kwamen er vaak twee handen aan te pas. Dit is vervelend als je snel wil reageren op een appje. Helaas zijn niet alle apps geoptimaliseerd om full-screen te opereren. YouTuben, games spelen of TV-kijken is echter heel relaxed met zo’n joekel van een scherm. Dankzij de AMOLED-technologie worden de kleuren zeer fraai weergegeven.

Mede door de grote batterij is de smartphone met 189 gram geen lichtgewicht. Toch is het toestel bijna 20 gram lichter in vergelijking met de concurrentie. Ik ben er persoonlijk wel fan van, want een zwaarder toestel laat je minder snel uit je handen glippen. Huawei heeft de achterkant van de Mate 20 Pro voorzien van ruw materiaal. Dit geeft meer grip en maakt van de Mate 20 Pro geen gladde aal in de hand. Het laatste wat je wil is een gevoelig product van 1.000 euro op de grond laten kletteren.

Dagelijks gebruik en functies
De Mate 20 Pro is de eerste smartphone van Huawei met een vingerafdrukscanner in het scherm. Samsung en Apple hebben dit (nog) niet bij de high-end toestellen. Het lijkt vooral een gimmick. Omdat de Mate 20 Pro ook over gezichtsherkenning beschikt, gebruik je de vingerafdrukscanner alleen als de telefoon op tafel of naast je op de bank ligt. In vergelijking met een traditionele vingerafdrukscanner werkt de techniek in een scherm langzamer. Je kunt niet het gehele scherm gebruiken, er is één specifiek punt waar de vinger gelegd moet worden. Dit is een nadeel, want je moet altijd even kijken waar je je vinger legt. Het is zeker niet zo snel als bijvoorbeeld TouchID op de oudere iPhones. Gezichtsherkenning is in dat geval een must op de Mate 20 Pro. Zou je enkel die vingerafdrukscanner in het scherm hebben, dan had dit een serieus puntje van irritatie kunnen zijn. Het werkt gewoon niet zo vlot als een ‘ouderwetse’ vingerafdrukscanner. Dit is misschien ook wel een reden waarom de meeste andere merken nog afwachtend zijn met het integreren van deze technologie.

Huawei levert de Mate 20 Pro met Android 9.0 op de EMUI 9.0 skin. Dankzij het AMOLED-scherm zien de kleuren er geweldig uit en de smartphone is dankzij de snellere processor op geen enkel moment traag te noemen. Een andere toffe feature is het feit dat de Mate 20 Pro gebruikt kan worden als powerbank. Hoe vaak men deze functie gaat gebruiken is natuurlijk de vraag, maar het is cool dat het kan. Mobiele apparaten met Qi-technologie (zoals de nieuwste iPhones) kunnen op de Mate 20 Pro gelegd worden en zullen vervolgens opladen.

In tegenstelling tot de Mate 20 heeft de Mate 20 Pro geen 3.5 mm audiojack ingang. Het aantal smartphones met deze optie lopen sterk terug en ook Huawei doet nu deels mee. Mede daardoor beschikt de Mate 20 Pro wel over een IP68-certificatie. Dit betekent dat de smartphone probleemloos een duik in het water kan doorstaan en dat het apparaat stofbestendig is.

Camera
Naast de vingerafdrukscanner in het scherm, het 40watt laden en de powerbank-feature heeft de Mate 20 Pro een vierde troef in handen. De camera’s! De drie aanwezige camera’s op de achterkant zijn bij daglicht fenomenaal. Het gaat hier om een 40 megapixel camera, een telefotolens van 8 megapixel en een groothoeklens van 20 megapixel. Met de Portret-modus kun je gave persoonlijke plaatjes schieten en in de reguliere modus heldere foto’s van de omgeving. Het is mogelijk om tot vijf keer optisch te zoomen en daarna nog eens tot 10x digitale zoom. De zoomfunctie is te gebruiken bij het maken van foto’s met een resolutie tot 3648 x 2736. Foto’s maken met 40 megapixel (7296 x 5472) is niet mogelijk in combinatie met zoom.

De camera komt met ingebakken AI-software. Met deze software heb ik de afgelopen periode een haat/liefde verhouding gekregen. In diverse situaties weet de slimme software de camera perfect aan te passen. Zo is de camera in staat om niet alleen mensen, maar ook fietsen, auto’s en een blauwe lucht te onderscheiden. De AI grijpt soms té heftig in, waardoor een foto heel nep of overbewerkt kan gaan lijken. De balans is hier geregeld ver te zoeken. Gelukkig kan de AI-feature uitgeschakeld worden, zodat de camera op natuurlijke wijze foto’s kan maken.

De 24-megapixel frontcamera krijgt een ruime voldoende. Prima voor een selfie of een videogesprek. Meer moet je er ook niet van verwachten. In de avond zijn de camera’s van de Mate 20 Pro beduidend minder indrukwekkend. Ook binnenhuis met verlichting is er snel ruis waarneembaar op de foto. Check een aantal voorbeelden hieronder. Let op: de foto’s zijn gecomprimeerd, waardoor er details verloren zijn gegaan.

0.6x groothoeklens

Foto genomen met 5x optische zoom

0.6x groothoeklens

Conclusie
De Huawei Mate 20 Pro is een geweldige verrassing van 2018. Deze Android-smartphone weet je te grijpen vanaf het moment dat je hem aanzet. Er zijn veel functies te ontdekken en de fraaie camera nodigt uit om vaak gebruikt te worden. De voordelen overtreffen de nadelen op indrukwekkende wijze.

Hoe goed de Mate 20 Pro ook is, de prijs is met 999 euro heftig te noemen. Persoonlijk was 899 euro voor de Mate 20 Pro en 799 euro voor de Mate 20 een aantrekkelijkere verhouding geweest. Voor die bijna 1.000 euro ga je geen trouwe iPhone-bezitters overtuigen en de smartphone grenst prijstechnisch direct tegen de Galaxy Note 9 aan.

De Mate 20 Pro is een smartphone die het verdient om geprezen te worden. Loop eens een winkel in en ga met het toestel aan de slag. Kun je de smartphone met korting krijgen of ligt er een mooie deal voor het grijpen, dan is de Mate 20 Pro de beste keuze. Voor nu is het een kwestie van inburgeren en dat doen ze al heel goed. Het is niet voor niets dat Huawei inmiddels de tweede grootste smartphone-fabrikant ter wereld is. 999 euro is in alle gevallen en voor elke smartphone veel geld. Ondanks die prijs is het onmogelijk om met deze smartphone een teleurstelling te kopen. De Huawei Mate 20 Pro is de meest geavanceerde Android-smartphone van dit moment.

Pluspunten

  • 40watt supersnel laden perfect voor als je haast hebt
  • Snellader geleverd in de doos, geen aparte accessoire
  • 4200mAh batterij voegt echt wat toe, powerbank kan (vaker) thuisblijven
  • 6.4-inch AMOLED scherm is een feestje
  • Indrukwekkende camera, maar..

Minpunten

  • ..A.I-software maakt foto’s soms onnatuurlijk en te gemaakt
  • Vingerafdrukscanner werkt niet zo goed als je zou willen
  • Bijna altijd bedienen met twee handen
  • Design had wat speelser gemogen
  • Stevig prijskaartje

Vanaf 2 november liggen de Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro in de winkel.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën