Maak je eigen Hackintosh in 4 stappen - Apparata

Maak je eigen Hackintosh in 4 stappen

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een Apple-computer, maar vaak komt het neer op de (relatieve) gebruiksvriendelijkheid van OS X. Maar wist je dat je Apple’s OS ook kunt draaien op een ‘gewone’ computer?

Hoewel Apple het niet wil, en je support bij de Genius-bar wel op je buik kunt schrijven, kan je OS X zeker op een normale PC installeren. En hoewel het niet heel simpel is, kom je er met deze guide er wel uit. Je bent even een uurtje of wat bezig, maar daarna mag je aantreden tot de illustere rank van Hackintosher, en kan je zeggen dat je zelf je eigen Mac gebouwd hebt.

1. Hardware
Het al dan niet lukken van een Hackintosh-installatie hangt af van de gekozen hardware. OS X draait niet op alle moederborden, en een AMD processor kan je ook wel vergeten.

Moederbord: Het beste kan je voor een moederboord kiezen waarvan het bekend is dat het werkt, en waar makkelijk een DSDT-file voor is. Dit bestandje vertelt in principe OS X wat voor hardware er aan boord is, en dus of het kan draaien of niet. HIER is een goede lijst te vinden met ondersteunde borden en hun bijbehorende DSDT-files. Maar let altijd op de comments bij een DSDT-file. Niet alle moederborden werken even goed.

Processor: Vrij simpel. Alles wat op het gekozen moederbord past zal in principe werken. Om het op safe te spelen kan je altijd kiezen voor een processor die Apple zelf ook in een Mac gebruikt, deze zal het zeker doen.

Grafische kaart: Ook hier is je keuze wat beperkt. Alles wat in een officiële Mac geleverd is zal werken, en voor alle overige kaarten kan je HIER een lijst vinden. Hou er rekening mee dat sommige kaarten een losse driver en mogelijk wat hack-werk vereisen om werkend te maken.

RAM en HDD: In principe ben je hier vrij in om wat te kiezen. Zolang je harde schijf maar geformatteerd is om in OS X te werken gaat het, en het RAM moet uiteraard op het moederbord passen.

Voor de rest (optische drives e.d.) maakt het verder niet veel uit. Zolang het moederbord de hardware maar kan accepteren zal het naar alle waarschijnlijkheid wel werken.

2. Software
Nu je alle dozen met glimmende nieuwe hardware voor je hebt staan kan je waarschijnlijk niet wachten om te gaan bouwen. Maar uiteraard moet die machine het wel zo doen. Na het opstarten zal je in het BIOS het een en ander aan moeten passen. Wat deze opties precies zijn varieert van machine tot machine, maar over het algemeen komt het neer op het volgende lijstje:

Disable Fast Boot: Dit zorgt er normaliter voor dat de computer sneller opstart, maar omdat OS X het niet ondersteund zullen we het uit moeten zetten
Configureer SATA als AHCI: Standaard zal BIOS SATA-schijven als IDE aanbieden aan het OS. Dit wil je niet, want OS X snapt dat niet. Door deze optie aan te zetten zal OS X zo de schijven automatisch zien.
Harde-schijf volgorde: Je wilt hier dat de computer als eerste kijkt naar de HD waar OS X op komt, mocht je meerdere schijven in je machine hebben.

Vervolgens zullen we ook nog wat dingetjes moeten downloaden om het een en ander werkend te krijgen:
– De DSDT-file voor je moederbord.
– Een installatiebestand voor OS X Mavericks en een 8GB (of grotere) USB stick
Unibeast
Multibeast

Maak als eerste een installatie aan van OS X Mavericks. Hiervoor heb je een Mac nodig. Download de Installer (gratis!) uit de App Store, steek de USB stick in de Mac, en formatteer deze als Mac OS X Journalled (uitgebreid). Zorg er voor dat de “Installeer OS X Mavericks”-app in je applicaties-map zit, en open dan Unibeast. Volg de stappen op het scherm, en laat het programma zijn ding doen. Aan het einde zal je een USB-stick hebben waar je vervolgens je (nog-niet)Hackintosh mee kan opstarten. Voeg vervolgens de DSDT-file van jouw moederbord toe aan een mapje op de stick in de verborgen /Extra folder.

3. Installatie
Hoewel dit het engst lijkt, is dit eigenlijk vrij simpel. Steek de USB-stick in je computer, start ‘m op en druk de toets in waarmee je het opstartmedium kan kiezen. (Meestal is dit Del of Alt-F3) Kies de USB-stick, en zie hoe je nu in het installatieprogramma komt. Formatteer de ingebouwde HD met Schijfhulpprogramma, waarbij je ook hier kiest voor Mac OS Journalled Uitgebreid. Sluit na formatteren Schijfhulpprogramma en maak de installatie af door de stappen op het scherm te volgen.

Aan het eind van de installatie krijg je mogelijk een boodschap dat de installatie mislukt is. Negeer dit, en herstart de computer nogmaals van de USB-stick. We moeten er namelijk nog drivers opzetten voordat OS X het gaat doen. Wat je daar precies kiest is uiteraard afhankelijk van je exacte lijst met hardware, maar het zal neerkomen op:
– Quick Start: Het makkelijkst is om hier een van de DSDT-opties te kiezen. Dan weet je zeker dat de juiste drivers gepakt worden.
– Drivers: Kijk hier of de juiste al geselecteerd zijn, en kies er eventueel extra bij om dingen als audio en Bluetooth werkend te maken
Kies in de overige tabbladen wat je nodig heb, druk op Save, vervolgens op Build, en dan op herstart.

4. Updaten
Geen zorgen, we zijn er bijna! Na de herstart zal je hoogstwaarschijnlijk een werkende Hackintosh hebben! Gefeliciteerd met je nieuwste. Mocht het niet werken, ga dan terug naar stap 3, herinstalleer en kies andere drivers/pakketten.

Meestal kan je vanaf nu veilig de updates draaien uit de App Store. Kijk voor de zekerheid altijd voor het updaten even op het internet of dit je Hackintosh sloopt, maar de kans daarop is klein. Zorg er voor dat je altijd de laatste versie van Multibeast download voordat je update. Soms moeten er wat drivers geupdate worden.

Het is overigens wijs om zodra je een werkende Hackintosh hebt, een goede kloon te maken van je HDD. Mocht het helemaal fout gaan dan heb je altijd nog iets om op terug te vallen. Time Machine is goed voor je persoonlijke gegevens, maar neemt niet het besturingssysteem mee. Een kloon doet dit wel.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën