In Nederland moeten 5 miljoen koelkasten worden vervangen

Want onzuinig.

Heeft u nog een oude koelkast in gebruik? Milieuhater! Volgens onderzoek van Milieu Centraal is het namelijk energiezuiniger zijn om deze te vervangen. De stichting claimt namelijk dat ongeveer 5,5 miljoen koelkasten – de helft van alle koelapparaten in Nederland – zó oud dat ze beter snel vervangen kunnen worden. Het blijven gebruiken van een koelkast totdat deze stuk gaat, wat de meeste Nederlanders doen, is volgens de hippies niet de beste oplossing. De stichting legt in Metro uit:

“In de afgelopen zeven jaar zijn koelkasten heel snel heel veel zuiniger geworden. De motor, de compressor en de isolatie zijn zo hard vooruit gegaan dat een koelkast van nu 60 procent zuiniger is dan een exemplaar uit 2007.”

Milieu Centraal rekent voor dat het vervangen van alle oude koelkasten in Nederland net zoveel energie zou besparen als wat 300.000 huishoudens in een heel jaar verbruiken. Om koelkastbezitters die daar helemaal geen zin in hebben (de meerderheid, gokken we) over de streep te trekken start Milieu Centraal vandaag met een campagne waarbij bezitters van een oude koelkast het aanschafbedrag van een nieuw exemplaar kunnen winnen als het oude apparaat voor recycling wordt ingeleverd. Opmerkelijk, want twee jaar geleden riep de stichting nog dat koelkasten niet zomaar vervangen moeten worden.


Lees ook:
8 manieren om je energierekening te verlagen

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën