iOS 11 voor beginners: Deze settings moet je nu veranderen - Apparata

iOS 11 voor beginners: Deze settings moet je nu veranderen

Met het nieuwe besturingssysteem komen een hoop handige opties om je telefoon maximaal te beveiligen.

Het nieuwste besturingssysteem voor Apple-smartphones is nog niet zo lang uit, maar echte fans zullen iOS 11 al lang en breed geïnstalleerd hebben terwijl sceptici ook belangrijke aspecten missen. Hoe dan ook, eerder schreven we al ‘alles wat je moet weten over iOS 11‘. Vandaag gaan we dieper in op wat je al dan niet zou moeten/kunnen aanpassen in je instellingen. Safety first!

Wachtwoorden managen
De meesten zullen al lang een wachtwoord hebben ingesteld, maar het is zeker aan te raden om een 6-letterwachtwoord in te stellen. Dit doe je door naar Settings te gaan en vervolgens op Touch ID & Passcode te klikken. Stel nu je aangepaste wachtwoord in.

Als je net een iPhone X binnen hebt, wil je natuurlijk gebruik maken van de nieuwe Face ID-optie. Hoewel Apple in dit artikel ontkent dat er iets met de technologie mis is, moet je oppassen met dergelijke snufjes. Door naar Settings > Face ID & Passcode te gaan kun je de functie al dan niet uitzetten.

Ook de vingerafdrukscanner is een functie die je wellicht niet zou willen. Nu moet je behoorlijk paranoïde zijn om te anticiperen op CIA-agenten die ’s nachts je telefoon stelen en stiekem je vingerafdruk kopiëren, maar wil je de functie uitzetten, ga dan naar Settings > Touch ID & Passcode. Hier kun je je vingerafdruk(ken) toevoegen of de functie uitzetten. Zorg in dat geval dat iPhone Unlock uit staat.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat eventuele ongewenste gebruikers niet zomaar via het Home-scherm overal bij kunnen. Ga naar Settings > Touch ID & Passcode en zet zoveel mogelijk uit. Door dingen zoals Siri en Today View uit te schakelen voorkom je dat men via het Home-scherm toch toegang kunnen krijgen tot privé-informatie.

Externe beveiliging
Wist je dat er bij iPhone X ook externe noodbeveiligingen zijn ingebouwd? Zoals ik net al zei, kan een dief of eventueel een overheid je dwingen om naar je telefoon te kijken, waardoor je iPhone dus mogelijk geforceerd ontgrendeld wordt. Door de knoppen aan beide zijkanten in te drukken schakel je daarentegen tijdelijk biometrische activatie uit. Door vijf keer achter elkaar op de Home-knop te drukken bereik je hetzelfde.

Afgezien van uitzonderlijke situaties als een privacyschendende overheid, is tweestapsverificatie altijd een goed idee. Ga naar Settings, klik op je naam, ga naar Password & Security > Two-Factor Authentication. Hier stel je in dat je bijvoorbeeld een bericht krijgt met een code, voordat je toegang tot je account. Zo ben je – zelfs als iemand je wachtwoord en gebruikersnaam heeft bemachtigd – altijd beveiligd.

Wachtwoordmanager en Safari
Ben je lekker aan het internetten op Safari, dan heeft iOS 11 nog een handig snufje voor je. Er zit namelijk een ingebouwde (en beveiligde) wachtwoordmanager bij iOS 11. Met een druk op het wachtwoordveld log je zo in met je eigen wachtwoord in op bijvoorbeeld Facebook.

Zorg daarbij wel dat je Safari-instellingen op orde zijn. Websites willen namelijk nog wel eens je gedrag registeren en meer dan eens word je over meerdere websites gevolgd om zo gepersonaliseerde advertenties te maken. Ga naar Settings > Safari en zet Block Pop-ups aan. Om tracking tussen sites te voorkomen zet je Prevent Cross-Site Tracking aan. Ook Ask Websites Not to Track Me en Fraudulent Website Warning helpen je bij het veilig internetten met Safari.

Nog wat andere tips
Als je even naar de WC gaat en vergeet je iPhone op slot te zetten, kunnen mensen gemakkelijk een hoop stukmaken op je geliefde smartphone. Stel daarom altijd een korte automatische vergrendelingsperiode in. Ga naar Settings > Display & Brightness > Auto-Lock en stel een (naar jouw smaak) zo kort mogelijke tijd in.

Een andere factor die zelfs het sterkste wachtwoord niet kan voorkomen is het kwijtraken van je iPhone. Stel daarom altijd ‘Find My iPhone’ in, zodat dieven niet zomaar met je toestel weg komen en zodat je zelf dat ding niet kwijtraakt. Ga naar Settings, tik op je naam en ga vervolgens naar iCloud > Find My iPhone. Door ook nog Send Last Location aan te zetten, verstuurt je iPhone automatisch de locatie van het toestel op zodra de batterij bijna leeg is.

Ook kun je je notificaties zelf aanpassen. Een oplettende vriend (of kwaaddoener) kan gemakkelijk een afzender of een stuk van een bericht lezen in je notificatiebalk. Je kunt de inhoud van de previews aanpassen in Settings > Notifications.

En over ongewenste pottenkijkers gesproken, ook apps zoals Uber hoeven niet altijd te weten waar je bent. Als nieuwe functie van iOS 11 kun je namelijk aanpassen wanneer bepaalde apps je locatie mogen weten. Ga naar Settings > Privacy > Location Services om bijvoorbeeld in te stellen dat Uber je locatie alleen mag weten wanneer je de app daadwerkelijk gebruikt. Een goede indicatie voor schimmige apps is de blauwe balk, bovenin je scherm. Daar worden apps getoond die – buiten daadwerkelijk gebruik van die app – je locatie proberen te achterhalen.

Benieuwd of iOS 11 ook daadwerkelijk sneller is dan zijn voorganger? Check hier de vergelijking.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën