Kans op boete voor illegaal downloaden is groter

Denk dus goed na voordat je het overweegt.

In Nederland is het illegaal om auteursrechtelijke content zoals films en series zomaar te downloaden via bijvoorbeeld een torrentsite. Internetaanbieders als Ziggo werden eerder al op de vingers getikt en hebben de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Lezers die naar de site surfen krijgen een melding in beeld te zien.

Voor de organisaties die vechten tegen illegale downloads is vandaag goed nieuws naar buiten gekomen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft distributeur Dutch Filmworks toestemming gegeven om IP-adressen te bewaren. De organisatie mag IP-adressen maximaal vijf jaar bewaren. Verzamelde IP-adressen die worden betrapt op het illegaal downloaden van content kunnen een boete verwachten. Dutch Filmworks mag namelijk de NAW-gegevens bij een internetaanbieder opvragen van het betreffende IP-adres. Vervolgens zal er een boete worden gestuurd naar het woonadres.

Het is echter mogelijk om organisaties als Stichting Brein en Dutch Filmworks te dwarsbomen. Door gebruik te maken van een VPN-adres is het oorspronkelijke IP-adres onzichtbaar geworden. De instanties kunnen je dan niet traceren. Alleen als de Nederlandse overheid VPN-diensten gaat blokkeren hebben de organisaties controle. De kans is echter zeer klein dat dit in een land als Nederland gaat gebeuren.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën