Kijktip: Apple onder vuur om barre werkomstandigheden

Nee, niet in Cupertino. Daar zijn de werkomstandigheden tamelijk comfortabel. De BBC is undercover gegaan bij Pegatron in Sjanghai, één van Apple’s grootste toeleveranciers. Daar waar de iPhone 6 gemaakt wordt.

Hoewel de beelden eigenlijk precies laten zien wat je verwacht van een Chinese gigant als Pegatron – werknemers die weken achter elkaar werken zonder een dag vrij te krijgen, in slaap vallen tijdens shifts van 12 uur, met tig man in een klein onderkomen worden ondergebracht – blijft het toch weer schokkend hoe Apple zich nog steeds inlaat met dergelijke uitbuiters. In 2010, toen 14 Apple-medewerkers in China zich van het leven beroofden vanwege de werkdruk, heeft Apple nieuwe richtlijnen ingesteld om zijn werknemers te beschermen. Daar lijkt weinig van terecht gekomen.

Apple heeft gereageerd op de aantijgingen van de BBC. Ze dekken zich in door te claimen dat ze het enige bedrijf zijn dat zoveel doet om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Eigenlijk zeggen ze: ja, het gaat er hier slecht aan toe, maar waar eigenlijk niet?

“We are aware of no other company doing as much as Apple to ensure fair and safe working conditions. We work with suppliers to address shortfalls, and we see continuous and significant improvement, but we know our work is never done.”

En dat is waarschijnlijk het meest schrijnende aan deze situatie: ga undercover bij andere grote elektronicagiganten en je komt exact dezelfde f#cked up en mensonterende werksituaties tegen. Alleen is het kijkcijfertechnisch natuurlijk het slimst om je te focussen op Apple, want niemand heeft interesse in een docu getiteld ‘Xiaomi’s Broken Promises‘.

De docu is HIER te bekijken als je de geoblokkade kunt omzeilen (tip: gebruik Hola). Hieronder een fragment uit de aflevering.

[gv data=”kSvT02q4h40″][/gv]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën