Kleine YouTubers krijgen geen YT-inkomsten meer

De videodienst heeft de regels aangescherpt.

Het is onmogelijk geworden om geld te verdienen via YouTube als je over een klein kanaal beschikt. Voorheen moest je aan 10.000 views voldoen om in aanmerking te komen voor inkomsten. Hoeveel abonnees je had en hoeveel kijkers je filmpjes trokken was niet relevant. Het ging puur om die 10k views.

Daar gaat verandering in komen. YouTube heeft de voorwaarden bijgesteld. Dat laat het bedrijf weten via een mailtje naar videomakers. Om voortaan in aanmerking te komen voor inkomsten, moet een kanaal beschikken over 1.000 abonnees. Daarnaast moet het kanaal minimaal 4.000 uur kijktijd hebben gehad in de afgelopen 12 maanden. Wanneer het kanaal niet aan deze twee nieuwe eisen voldoet, trekt YouTube de mogelijkheid om inkomsten te verdienen in.

De videodienst treft hier vooral amateur kanalen mee, die probeerde bij te verdienen met het platform. Kleine kanalen die minder video’s uploaden in vergelijking met de fulltime YouTubers. Men krijgt tot en met 20 februari de kans om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen. Na 20 februari zal de mogelijkheid tot inkomsten worden ingetrokken, mocht je niet kunnen voldoen aan de ingestelde regels.

Op sociale media wordt met veel verontwaardiging gereageerd. Men klaagt terecht dat kleine YouTubers minder snel kunnen groeien, omdat inkomsten wegvallen. Inkomsten die vaak werden gebruikt om te investeren in de groei van een kanaal. “YouTube wil alleen de grote jongens steunen. Belachelijk”, aldus diverse Twitter-gebruikers via de hashtag #YPP.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën