Kleinste HDD ooit gemaakt door TU Delft - Apparata

Kleinste HDD ooit gemaakt door TU Delft

Een bit in een chlooratoom.

Nederlanders kunnen weer eens trots zijn: ´we´ hebben de kleinste harde schijf aller tijden gemaakt. In dit geval is ´we´ de TU Delft. De cijfers liegen er niet om: maar liefst 80 terabit past via de methode in een vierkante centimeter.

Sander Otte, leider van het onderzoeksteam:

“In theorie zouden we met deze capaciteit alle boeken die de mensheid ooit heeft geschreven kunnen bewaren op één postzegel.”

De daadwerkelijk geproduceerde harde schijf heeft echter bij lange na niet de grootte van een postzegel: er is er één gecreëerd met een breedte van 0,00001 centimeter, oftewel een nanometer. Er kan helaas slechts een kilobyte op worden opgeslagen. Het gaat dus vooral om het proof of concept.

De universiteit komt tot deze opslagcapaciteit door chlooratomen te plaatsen op een oppervlak van koperatomen. Die kunnen steeds op twee posities liggen en worden verschoven: daarmee vertegenwoordigen ze bytes. Via een scanning tunneling microscope, die een zeer scherpe naald gebruikt, kunnen de atomen vervolgen worden uitgelezen.

Het onderzoek heeft geleid tot het artikel A kilobyte rewritable atomic memory en is verschenen in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Tags

Tags:

Geoff

Geoff

Geoff is een doorgewinterde journalist met 30 jaar ervaring, waarvan meer dan 10 jaar bij Apparata. Hij specialiseert zich in beleggen, entertainment, technologie en gadgets. Geoff weet complexe onderwerpen helder en begrijpelijk te maken voor een breed publiek. In zijn vrije tijd geniet hij van lange wandelingen met zijn hond en fietstochten in de natuur.

Alle artikelen door Geoff
Populaire artikelen
Populaire categorieën