Maak jij deze fouten bij het cleanen van jouw smartphone? - Apparata

Maak jij deze fouten bij het cleanen van jouw smartphone?

Natuurlijk leggen we ook uit hoe jij jouw smartphone wel veilig schoon krijgt.

Dat smartphones behoorlijk vies kunnen worden tijdens het gebruik is al jaren bekend. Een beetje viezigheid is goed voor jouw weerstand, maar om een nieuwe biodiversiteit te kweken op jouw mobiele telefoon is wellicht ook niet de bedoeling. Daarom zijn er allerlei ‘handige’ middeltjes verkrijgbaar om jouw smartphone schoon te maken. Helaas zijn die niet allemaal even goed voor jouw smartphone. Dit zijn veel voorkomende manieren van schoonmaken die je beter kan laten:

Reinigingsmiddelen
De meeste smartphone en iPhones zijn voorzien van een coating die water- en vet-afstotend is. Wanneer je reinigingsmiddelen zoals schoonmaakmiddelen voor de ruiten of de keuken inzet bevatten deze vaak schuurmiddel. Hiermee maak je niet alleen kleine krasjes op jouw smartphone maar help je ook de coating om zeep.

Middelen met alcohol
De bijtende eigenschappen van alcohol zijn ook niet goed voor de coating van jouw smartphone. Toch bevatten zelfs middelen die speciaal voor smartphones zouden zijn wel eens alcohol. Bezopen toch? Bekijk daarom altijd even de ingrediëntenlijst van een schoonmaakmiddel en check op alcohol en/of schuurmiddel.

Zeep, azijn en vochtige doekjes
Er staat op de verpakking van vochtige doekjes dat je jouw handen na afloop even moet wassen. Om het dan indirect op jouw gezicht te houden is niet aan te bevelen. Zeep en azijn kunnen, zoals je na de voorgaande tips hebt begrepen, de coating aantasten, dus kun je ze beter niet gebruiken.

Papieren handdoekjes of luchtdruk
Even de telefoon opwrijven met een papieren handdoek verspreidt het vuil, maar verwijdert het nauwelijks. Bovendien kan het papier kleine snippers loslaten die juist voor meer vuil zorgen. Een andere methode is een luchtdrukreiniger. Wanneer je deze op het scherm richt kan het niet anders of je ‘raakt’ ook de andere delen, zoals speaker en microfoon. Grote kans dat je die met luchtdruk kapot blaast.

Make Up remover
Dames schijnen soms make-up resten op hun smartphone aan te treffen. Het lijkt handig om die even weg te halen met Make-up remover, zeker als je toch gelijk jouw gezicht schoonmaakt. Toch is dit geen goed idee, want ook hier zitten bijtende stoffen in.

Als je al deze ‘fouten’ zo leest kun je jezelf afvragen hoe je de telefoon dan wel schoon moet maken. Hieronder lees je veel voorkomende soorten vervuiling met een handige (en verantwoorde) schoonmaaktip.

Vingerafdrukken van jouw smartphone verwijderen
De meest voorkomende vervuiling bestaat natuurlijk uit vet van vingers en vingerafdrukken. Dit los je op door een microvezeldoekje te gebruiken en de telefoon daarmee op te wrijven. Je kunt de het doekje het beste open in jouw hand leggen en daar jouw smartphone opleggen. Hierna vouw je het doekje dicht en wrijf je de smartphone aan de voor- en achterkant tegelijk op. Doekjes van andere vezels, zoals katoen, kan je beter vermijden. Die vezels kunnen namelijk loslaten en de telefoon verder vervuilen. Als je echt vuile vingers op de smartphone hebt kun je het doekje bevochtigen met gedestilleerd water.

Zand, pluizen en (sigaretten)as verwijderen)
Soms zit de smartphone ineens onder het zand of valt er een askegel van een sigaret over jouw smartphone. Nu kun je die wel van jouw iPhone of smartphone vegen, maar vaak zitten er ook deeltjes in de openingen, zoals die voor microfoon of USB-poort. Dit los je op met behulp van een simpel stukje plakband (van een bekend merk). Wanneer je dit over de openingen plakt of voorzichtig in de openingen vouwt en terugtrekt trek je de vuiligheid mee. Je kunt het beste plakband van een gerenommeerd merk gebruiken om te voorkomen dat er lijmresten achterblijven. Ook zijn er speciale mini-stofzuigertjes te koop (vanaf ongeveer 10 euro) die je kunt gebruiken.

Bacterieën en schimmels
Wanneer je werkt in een omgeving waar een verhoogde kans op bacteriën is, bijvoorbeeld in de keuken, afvalverwerking of verzorging, wil je misschien jouw smartphone vrij maken van bacteriën. Ook dat kan. Er zijn diverse schoonmaaksetjes te koop die bacteriën doden met uv-licht.

Make-up resten verwijderen
Tot slot hebben we nog het probleem van Make-up resten. Als je deze wilt verwijderen volstaat vaak het microvezeldoekje met wat gedestilleerd water, zoals we hiervoor bespraken. Mocht je toch een sterker middel nodig hebben dan kun je de aanschaf van een speciale smartphone-reiniger overwegen.

Bonus-tip: spoel een waterdichte telefoon niet af!
Als je een waterdichte smartphone hebt kan de verleiding groot zijn om de smartphone even af te spoelen met (warm) water. Dit is niet verstandig. We zagen al eerder dat waterdichtheid geen absolute garantie biedt. Zo kan het water in de poorten komen, waardoor je het eerst moet laten drogen voor je hem bijvoorbeeld op kunt laden. Het is dan beter om het water op een microvezeldoekje te doen en zo de smartphone met een vochtig doekje schoon te wrijven.

Uiteraard kun je ook de website van de fabrikant even bekijken voor je aan de schoonmaak van jouw smartphone begint. Zo hebben Apple en Samsung aparte pagina’s met schoonmaaktips voor mobiele apparaten opgezet.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën