Maakt Apple je oude iPhone bewust langzamer? - Apparata

Maakt Apple je oude iPhone bewust langzamer?

Er gaan al langer geruchten dat Apple bij de release van een nieuwe iPhone, door middel van een software-update oudere modellen bewust langzamer maakt. De vermeende reden laat zich raden: mensen “verleiden” hun oude trage iPhone te vervangen door een snelle nieuwe.

Apple zou niet de enige zijn die een dergelijk businessmodel hanteert. Het is namelijk erg prettig wanneer gebruikers braaf en consequent je nieuwe producten blijven kopen. Anders dan bij Google met Android, ontwikkelt Apple zelf zowel de hardware als de software van de telefoon en heeft daarom dus veel meer mogelijkheden om de prestaties van oudere toestellen te beïnvloeden. Maar het is nog nooit bewezen dat Apple dit ook bewust doet en Apple zelf zegt hier uiteraard helemaal niets over.

In de praktijk kan het gebeuren dat een update van het besturingssysteem, door optimalisaties voor de nieuwste hardware, een negatief effect heeft op de prestaties van de oudere toestellen. Ook bij desktopcomputers is het niet ongewoon dat nieuwere versies van besturingssystemen hogere eisen aan de hardware stellen.

Tussen de oren
Het kan ook zijn dat een gebruiker zijn oudere iPhone als trager ervaart, enkel door de wetenschap dat er een sneller model beschikbaar is. Een gebruiker zoekt subjectief naar een verantwoording voor de aanschaf van het nieuwe toestel. In zo’n geval zit het dus vooral tussen de oren.

Laura Trucco, economie student aan de Amerikaanse Harvard universiteit besloot er nader in te duiken. Aan de hand van Google Trends onderzocht ze hoe vaak er gezocht werd op “iPhone slow”. De uitkomst was op zijn minst opvallend. Na iedere release van een nieuwe iPhone is er een piek in hoe vaak men zoekt op “iPhone slow”.

Het is bekend dat bij smartphones net als bij desktopcomputers na verloop van tijd de prestaties afnemen voor wat betreft de gebruikerservaring. Bovenstaande grafiek laat echter zien dat dit in geval van de iPhone geen gelijkmatig verloop kent, maar dus duidelijk piekt na de release van een nieuwe exemplaar.

Wanneer op dezelfde manier gekeken wordt naar de zoekopdracht “Samsung Galaxy slow”, dan is dit verloop wel gelijkmatig en zijn er geen pieken die kunnen worden gekoppeld aan de release van een nieuw Galaxy toestel.

Dit verschil kan voor een deel worden verklaard doordat gemiddeld slechts 18 procent van de Android gebruikers de laatste versie van het besturingssysteem op hun telefoon draaien, terwijl dit bij de iPhone rond de 90 procent ligt.

Of toch niet tussen de oren?
Mocht enkel de aandacht voor een nieuw toestel de beleving van het oude toestel negatief beinvloeden, dan is het opmerkelijk dat toen de iPhone 3g in 2008 werd aangekondigd, de aankondiging an sich nog geen piek veroorzaakte in het aantal zoekopdrachten naar “iPhone slow”. De piek onstond pas een maand later na de werkelijke release.

Het onderzoek van Laura Trucco waarbij met behulp van Google Trends gebruik is gemaakt van “big data”, toont aan dat er een nadrukkelijke correlatie bestaat tussen hoe mensen hun iPhone ervaren en de release van een nieuwe iPhone. Helaas bevatten de bevindingen te weinig details om de vraag te beantwoorden of Apple daadwerkelijk oude iPhone’s minder bruikbaar maakt. Daarvoor is “big data” niet geschikt, dus de verdenking blijft. (bron:newyorktimes)

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën