Malware gericht op jailbreaks steelt 226.000 Apple-accounts

De nieuw ontdekte Malware-familie is officieel ‘KeyRaider’ gedoopt en richt zich specifiek op gejailbreakte iPhones. Het is de grootste diefstal van Apple-accounts aller tijden.

De KeyRaider-Malware wordt gedistribueerd via Cydia, dat zichzelf ‘een appstore-alternatief voor iPhones met jailbreak’ noemt. Kwaadaardige code in apps van deze aanbieder zorgt voor problemen bij gebruikers in minimaal 18 landen, waaronder China, Frankrijk, Rusland, en het Verenigd Koninkrijk.

Niet alleen heeft het data van 225.941 Apple accounts buitgemaakt, ook zijn veel toestellen slachtoffer geworden van ransomware, waarbij een bedrag moet worden overgemaakt naar de hackers om de telefoon weer werkend te krijgen. Onderzoekers van Palo Alto Networks ontdekten de malware in samenwerking met leden van de Chinese iPhone-gebruikers community Weiphone (sla een bezoekje over als je geen Chinese karakters kent) en beschrijven hun bevindingen in deze blogpost (momenteel is hij echter offline). Naast de ransomware was het doel van de hack volgens hen om apps te kopen en in-app aankopen te kunnen doen zonder daar voor te betalen.

De data is ook geupload naar een website, die dankzij een kwetsbaarheid in de SQL-injection makkelijk uit te lezen valt. Een blik op de getroffen accounts wijst uit dat de slachtoffers voornamelijk uit China afkomstig zijn.

De moraal van het verhaal is misschien: denk twee keer na voordat je besluit tot een jailbreak – hoe interessant de mogelijkheden ook kunnen zijn.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën