Microsoft Surface Pro 2 | Review - Apparata

Microsoft Surface Pro 2 | Review

Microsoft laat met de Surface zien dat ze beeldschone tablets kunnen bouwen. Maar volgens de techgigant is dit meer dan een tablet. Met dit apparaat in je hand zou je de laptop de deur uit kunnen doen. In onze zoektocht naar het ideale werkdevice voor onderweg speelden we een tijd lang met de Surface Pro 2 om te checken of dat klopt.

Waarom nu een review met de Surface Pro 2 nu zijn opvolger al is aangekondigd? Wel, die is 2 inch groter en komt pas eind augustus naar Nederland. Ondertussen zal de Surface Pro 2 gewoon in het assortiment blijven. Maar nog belangrijker: de Surface Pro 2 zal straks waarschijnlijk in prijs verlaagd worden. Genoeg reden voor ons om ermee aan de slag te gaan.

Krachtpatser voor onderweg

Met de Pro-versie van de Surface creëert Microsoft eigenlijk een heel nieuw segment, namelijk dat van de laptopvervangende Windows-tablet. Dat moet je zo zien: een gemiddelde iPad of Nexus 7 is ideaal om op te consumeren, terwijl de Surface Pro 2 uitblinkt in het produceren. In mijn omgeving gebruikt iemand hem zelfs om onderweg doodleuk muziek te maken in Fruity Loops. Iets dat we niet gauw zien gebeuren op de tablets uit Cupertino. Kortom, je kan er écht wat mee.

Dit komt omdat Microsoft de Surface Pro 2 heeft voorzien van hardware die je doorgaans in de betere laptops en ultrabooks aantreft. Kijk alleen al naar de processor. Voor zowel de eerste als de tweede generatie van de Surface Pro werd gekozen voor een Intel Haswell-processor. Deze Core i5 doet zijn werk op een kloksnelheid van 1,6GHz, en in de praktijk betekent dat dat er van vertragingen of lange laadtijden vrijwel geen sprake is. Het opslaggeheugen is 64GB of 128GB (SSD) groot en het werkgeheugen (RAM) komt uit op 4GB. Neem je de versie met een 256 of 512GB harddisk, dan beschikt ‘ie over 8 GB aan werkgeheugen.

De buitenkant

Microsoft is dol op vierkant. Tiles, iconen, de buitenkant van de Surface Pro: het is hoekig en dat hebben ze fraai vormgegeven. De tablet is opgetrokken uit een magnesium legering die erg solide aanvoelt. Rondom heeft de tablet een dunne opening. Aan de bovenkant is dit een ventilatierooster, onderdaan is het ruimte om de Kickstand los te trekken. Microsoft heeft de Surface Pro 2 verbeterd ten opzichte van de vorige generatie door de Kickstand twee standen te geven, waardoor je hem onder een hoek van zowel 22 als 55 graden kan zetten. Daarmee zet je hem rustig op je schoot neer, maar ideaal is dat niet. Op een tafel komt de Kickstand beter tot zijn recht. En voor de schoottiepers raden we sowieso een laptop aan.

Terug naar de buitenkant. Deze zorgt er in combinatie met de hardware wel voor dat de Surface Pro 2 voor een tablet ronduit zwaar is: 903 gram. Ook de dikte van 13,5 mm is fors. Compromissen die je moet accepteren als je een tablet wil die je daadwerkelijk kan inzetten als werkpaard, en waar je meer op wilt doen dan alleen Flappy Bird spelen en Flipboard doorbladeren. Maar even op de bank neerploffen met een kilo aan hardware in je hand of op schoot, dat gaat snel irriteren.

Het scherm

Daar kunnen we kort over zijn: het is een 10,6 inch ClearType display met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, en ten opzichte van de vorige Surface Pro is de kleurweergave een stuk beter geworden. Microsoft zegt dan ook dat het scherm van de Pro 2 af-fabriek gekalibreerd wordt. Bovendien: het is een IPS-paneel, wat inhoudt dat het met de kijkhoeken goed zit. Een ander fijn punt is dat de helderheid vrij hoog kan worden ingesteld, wat het scherm in de buitenlucht goed afleesbaar maakt. Het ligt hoger dan bij de iPad, maar tegen de Nexus 7 legt ‘ie het af.

Kan je er een beetje op typen?

Ja, maar dan moet je wel even de Type Cover erbij kopen. Zonder Type Cover haal je absoluut niet het maximale uit de Surface Pro 2. Dan blijft het een tablet met flink wat power, maar met een gebrek aan goede invoermogelijkheden (tenzij je net als deze gast extreem snel op een touchscreen kan tikken). Zorg dus dat je die erbij regelt, want standaard levert Microsoft hem niet mee. Naast een cover is het een toetsenbord met een ‘echte’ aanslagen, dat verwerkt is in een opvallend dun jasje. Bovendien hebben de knoppen achtergrondverlichting (drie standen) en dat is een fijne verbetering ten opzichte van de vorige Type Cover. Onderaan zit een kleine trackpad, die met hetzelfde alcantara-achtige stofje is bedekt als de rest van de cover. Door de ruwheid van dit materiaal is de trackpad minder precies dan die van een kunststof of metalen uitvoering op een laptop. Ook het verslepen van vensters (drag & drop) is verre van ideaal. Bij de Surface Pro 3 hebben ze dat probleem gelukkig al verholpen.

Maar wil je simpelweg veel typen? Dan is de Type Cover – na een dag of twee gewenning – daar prima voor geschikt. Het zal nooit een echt toetsenbord worden, maar het ligt mijlenver voor op andere tablethoesjes met ingebouwde toetsen, die doorgaans amper een typeaanslag hebben.

Microsoft levert de Surface Pro 2 wel met een stylus. De druk die je met deze pen op het scherm zet wordt herkend, waardoor je dikke en dunne lijnen kunt trekken. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen de touchscreeninput van een stylus en je vinger, waardoor je niet per ongeluk een menu of venster verplaatst. Op de stylus zit ook een ‘rechtermuisknop’, waarmee je een menu kunt openen. Bovendien werkt de ‘gum’ achterop in sommige programma’s daadwerkelijk als gum. Gaaf gedaan.

Stel, je wilt de Surface Pro 2 onderweg gebruiken, en op je werk aansluiten op een display. Dat is geen probleem. Naast een USB 3.0-poort rust Microsoft de tablet uit met een minidisplayport. Handiger is het om op kantoor een Docking Station neer te zetten. Deze is sinds januari op de markt. Het is een gadget – waarin het vierkante weer duidelijk terugkomt – met een een minidisplayport, een drietal USB 2.0-poorten, een USB 3.0-poort, ethernetaansluiting en een audio in- en uitgang. Met 200 euro wel aan de prijs, maar het maakt van je Surface Pro wel een volwaardige desktop.

De accu

De accucapaciteit van 4.200mAh werd niet gewijzigd ten opzichte van de vorige versie. Wat Microsoft wel heeft gedaan, is een zuinigere Intell-processorgebruiken. Hield je het met de vorige Surface een uurtje of vijf uit, de Pro 2 gaat met gemak een uur of zeven mee. Acht, als je iets voorzichtiger met je energie omspringt.

Kritiekpunt: geen mobiel internet

Wat sinds kort wel op de gewone Surface 2 kan, zit niet op de Surface Pro 2. Jammer, want dat had ‘m de ideale tablet voor onderweg gemaakt. Het is niet dat het een brick wordt zonder internet (want Windows 8.1), of dat er geen bizar veel wifi-spots zijn in Nederland, maar we hadden toch graag een simkaartje erin gestoken. Liever wél mobiel internet en géén 5 megapixel camera in de achterkant, want de foto’s die je daarmee schiet zijn precies zoals je mag verwachten van een 5 MP-sensor: matig.

Kortom, de Surface Pro 2 heeft hardware in huis die menig laptop naar de kroon steekt, maar dan vermomd in een tablet met obesitas. Als je echt veel onderweg bent, en die tijd nuttig wilt besteden, dan moet je hem toch eens serieus overwegen als je opzoek gaat naar een nieuwe laptop. Of tablet.

[table id=20 /]

Dit kost de Surface Pro 2 het moment van schrijven. Hou rekening met een prijsdaling zoldra de Surfcae Pro 3 naar Nederland komt.

[table id=18 /]

[lg_folder folder=”0_Reviews/Microsoft_Surface_Pro/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën