Onze eerste indruk van de Microsoft Surface Pro 3 [review] - Apparata

Onze eerste indruk van de Microsoft Surface Pro 3 [review]

Er zijn momenteel twee Surface Pro’s van de derde generatie in Nederland. Wij kregen alvast de kans om er even aan te voelen. Om te kijken of-ie écht je laptop kan vervangen en of de kritiekpunten van de Surface Pro 2 zijn aangepakt.

Op de Xbox na maakt Microsoft eigenlijk niet zoveel hardware. De nieuwbakken CEO Satya Nadella, die vandaag aankondigde 18.000 man de laan uit te sturen, riep laatst zelfs nog dat de focus nóg meer op software moet komen te liggen, en minder op apparaten. Dat maakt de Surface met zijn magnetische toetsenbord een redelijk uniek product binnen het bedrijf.

Aangename schermgroei

Wat bij de Surface Pro 3 meteen opvalt is de toegenomen schermgrootte. Het Clear Type-display ging van 10,6 naar 12 inch, en het aantal pixels groeide van 1920 bij 1080 naar 2160 bij 1440. Een soort full HD Plus, zoals Microsoft het zelf omschrijft, in een beeldverhouding van 3:2. Bijna vierkant. Hierop kunnen we niets aanmerken. De kijkhoeken zijn goed en de helderheid kan, net als bij de vorige Surface Pro, lekker hoog worden ingesteld. We hebben hem alleen op de werkvloer van Microsoft Nederland getest, maar we gaan er meteen vanuit dat het met de helderheid in de buitenlucht wel goed zit.

Een ander prettig verbeterpunt is de gewichtsreductie. Microsoft heeft ‘m terug weten te brengen naar 798 gram. De vorige zat op 903 gram, en dat voelde al gauw alsof je twee iPads vasthield. De reden daarvoor maakt echter een hoop goed: Microsoft heeft de magnesium behuizing van de Pro 3 wederom volgepropt met specs die je doorgaans in de betere laptops en ultrabooks aantreft. Een i3-, i5- of i7-processor van de vierde generatie op een kloksnelheid van 1.6GHz, aangevuld met 4 of 8 GB werkgeheugen. Dat ze dit in een tablet hebben verwerkt die slechts 9,1 millimeter dik is, verdient een pluim. Kortom: meer scherm, minder gewicht.

Typen en aanklikken

Maar kun je hem ook als volwaardige laptop gebruiken? Qua software absoluut, aangezien er Windows 8.1 Pro op draait. Maar bestel hem niet zonder de 5 millimeter dunne Type Cover á €130 (toch jammer dat ze die niet standaard meeleveren). Een afdekhoesje met een ingebouwd toetsenbord en een trackpad. Gadgets waar we niet snel kapot van zijn, maar Microsoft heeft het slim aangepakt. De toetsen hebben voor een cover namelijk een prima aanslag (lees: je voelt dat je iets indrukt) en vooral de trackpad heeft een sprong gemaakt. Bij de Surface Pro 2 zat hier een laagje stof overheen, wat een irritante stroefheid creëerde die de nauwkeurigheid van de cursor nadelig beïnvloed. Bij de Surface Pro 3 is gekozen voor glad plastic, en dat veegt een stuk aangenamer. Desondanks blijft typen op een reguliere laptop prettiger.

Ook kun je de trackpad onderaan fysiek indrukken als je iets wilt aanklikken. Had de vorige ook niet, en dat zagen we toch als een gemis. Kortom, hier alleen maar verbeteringen. Microsoft brengt de Type Cover overigens in vijf kleuren op de markt. De Surface Pro 3 is zelf alleen maar in het zilvergrijs te verkrijgen.

Verder beschikt de Surface Pro 3 weer over een scala aan aansluitpoorten. Van een USB 3.0-aansluiting, mini displayport, een audiojack, tot een Micro SD-kaartlezer. Daar kan geen andere tablet tegenop. Voor de verbindingen zonder draad is wifi (802.11ac) en bluetooth 4.0 aanwezig.

De grootste verbetering hebben we tot het laatst bewaard. De Kickstand kan nu namelijk traploos in iedere positie worden gezet. Althans, bijna iedere positie. Tot maximaal 155 graden, waarmee de Surface Pro 3 bijna vlak komt te liggen. De vorige kon in slechts twee standen worden gezet, en hoewel we ons daarmee redelijk konden redden, werkt dit een stuk aangenamer. Zeker als je het apparaat op schoot neemt.

Onze eerste indruk van de Surface Pro 3 is dat er echt wat gedaan is met de feedback op de Surface Pro 2. We zullen in onze uitgebreide review verder ingaan op het samenspel met Windows 8.1 Pro, en onderzoeken of de bijgeleverde Surface-pen enige toegevoegde waarde heeft.

Microsoft liet weten dat de Surface Pro 3 vanaf 28 augustus in de winkel ligt. Met prijzen die varieren van 819,00 euro voor de i3-instapper tot de Core i7 met 512GB voor 1969,00 euro.

Prijzen Microsoft Surface Pro 3
[table id=19 /]

[lg_folder folder=”0_Reviews/Microsoft_Surface_Pro_3/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën