Moet je geld uitgeven aan een opvouwbare telefoon? - Apparata

Moet je geld uitgeven aan een opvouwbare telefoon?

Onderdeel zijn van een technische revolutie of toch maar iets anders?

De beelden dat duizenden fanatiekelingen voor de winkel liggen om de allernieuwste telefoon te krijgen zijn wel bekend. In veel gevallen gaat het om echte fanatiekelingen en gadget-fanaten. Met het uitkomen van de opvouwbare telefoon ligt eenzelfde scenario op de loer. Door dit stukje baanbrekende technologie wordt er gewerkt aan een nieuwe revolutie op de telefoonmarkt. Maar loont het wel om nu al een opvouwbare telefoon te bestellen, of zelfs om voor de winkel te gaan liggen?

Nieuwste experimenten
Goed om te vermelden is dat deze eerste opvouwbare telefoons nog vooral dienstdoen als experiment. Hoewel er al veel tijd en geld gestoken is in de ontwikkeling van deze mobiele telefoons, is het nog maar de vraag of deze in de smaak gaan vallen. Volgens experts hadden zowel Huawei als Samsung problemen bij de eerste presentatie van de modellen tijds het Mobile World Congress. Bij beide modellen was er sprake van een kleine bobbel op het punt waar de telefoon zich kan buigen.

Daarnaast is de degelijkheid en kracht van de huidige generatie telefoons pas bereikt nadat de ontwikkelaars het aantal bewegende onderdelen in een telefoon naar nul terugbrachten. Nu werkt men aan zoveel mogelijk onderdelen in een zo klein mogelijke ruimte. Tel hierbij op dat er ook nog bewegende onderdelen toe worden gevoegd en het is vragen om problemen.

Ook wat betreft apps gaat het om nieuwe experimenten. De apps moeten namelijk op een dusdanige manier ontwikkeld worden dat ze werken met zowel een opengevouwen als een gesloten scherm. Bij zowel externe ontwikkelaars als apps van Android zelf kan dit zorgen voor crashende of haperende apps.

Wacht op prijsdalingen
Zoals bij alle telefoons zijn prijsdalingen na verloop van tijd onvermijdelijk. Aangezien de nieuwe opvouwbare telefoons verkrijgbaar zijn vanaf ongeveer € 1700, is het zeker de moeite waard om op prijsdalingen te wachten. Hoewel de ontwikkeling en productie veel tijd en geld hebben gekost, is de prijs die je voor de toestellen betaaldt og zeker geen zekerheid. Bij de huidige generatie telefoons krijgt je waar voor je geld. Het concept is bewezen. Bij de nieuwe generatie opvouwbare telefoons is dit zeker niet het geval. De zekerheid valt deels weg, waardoor het betalen van de hoge prijs een risico vormt.

Na verloop van tijd zal dus niet alleen de prijs van de telefoon dalen. Door de constante ontwikkelingen die worden doorgemaakt, is de kans op zekerheid ook groter. Er wordt dan dus minder betaald voor een telefoon die meer zekerheid biedt dan de eerste prototypen.

Bijkomende kosten
Denk daarbij ook aan de bijkomende kosten van een opvouwbare smartphone. Bij de huidige generatie telefoons is het niet ongebruikelijk om meer dan € 300 te betalen voor het repareren van het scherm. Zijn er nog meer reparaties nodig, dan komt dit er nog bij. Bij een opvouwbare telefoon gaat het niet alleen om een groter scherm, maar ook om een scherm dat opgevouwen moet worden. Dit gaat dus alleen maar meer geld kosten.

Eerste generaties worden snel vervangen
Misschien wel de belangrijkste reden om te wachten met het aanschaffen van een opvouwbare telefoon. De producten blijven namelijk snel door ontwikkelen nadat de eerste generatie in de smaak is gevallen. Er komt een tweede generatie uit en kort daarop volgt een derde generatie. Het gevolg hiervan is dat de eerste generatie niet meer wordt voorzien van updates. Enerzijds om de verkoop van andere generaties te stimuleren, anderzijds omdat dit te veel werk is. Zelfs de eerste generatie iPad werd maar twee jaar ondersteund.

Het gevaar hierbij is dat ook de veiligheidsupdates niet meer worden uitgevoerd op de eerste generatie. Dit maakt het voor hackers stukken makkelijker om toegang te krijgen tot de telefoon en aan de haal te gaan met gevoelige informatie. Dit kan beginnen met het dataverkeer, maar kan zomaar uitlopen op persoonlijke foto’s, wachtwoorden of zelfs creditcardgegevens.

Toch in het bezit van een telefoon waarbij de veiligheidsupdates niet meer worden uitgevoerd? Zorg dan voor een goede VPN-verbinding. Een VPN zorgt namelijk voor versleuteld dataverkeer, doordat je telefoon het IP-adres aanneemt van een externe server. Voor hackers is het dan niet mogelijk om te achterhalen waar het dataverkeer vandaan komt, waardoor hacken lastiger is.

Het kan dus zeker lonen om te wachten met het aanschaffen van een opvouwbare telefoon. Er wordt eenvoudig geld bespaard, men loopt niet het risico om op termijn slachtoffer te worden van hackers en naarmate de telefoons langer in de verkoop zijn, verdwijnt ook de twijfel omtrent deze telefoons.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën